Ungaria se bucură de candidatura lui Iohannis la șefia NATO și își menține opoziția față de cea a lui Mark Rutte

Spread the love

Ministrul maghiar de Externe Péter Szijjártó a declarat luni seară că autorităţile din Ungaria se bucură „că există un candidat” din estul Europei la șefia NATO, exprimându-și în același timp opoziția față de demersul olandezului Mark Rutte, scrie Agerpres.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a declarat, luni seara, la Târgu Mureş, că Ungaria nu va susţine candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO din cauza declaraţiilor acestuia la adresa ţării sale.

„În ceea ce priveşte poziţia de Scretar general al NATO, există un consens în momentul de faţă în privinţa NATO, că toate provocările vin dinspre Est.

Toată lumea vrea să întărească flancul de est al NATO.

Dar nimeni nu se gândeşte că dacă NATO trebuie întărit în partea de est şi dacă de acolo vin provocările, poate şi secretarul general ar trebui să fie din Est”, a spus șeful diplomației maghiare.

„În ceea ce îl priveşte pe Mark Rutte, el a spus mai devreme că trebuie să îngenuncheze Ungaria şi este foarte dificil de imaginat că o persoană care are o astfel de opinie să o susţinem, să o votăm în vârful unei instituţii unde încrederea de sută la sută este esenţială.

Aici vorbim de o alianţă de protecţie (.

.

.

).

Aici trebuie să avem un lider, un conducător în care să avem încredere sută la sută, iar dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru”, a declarat Péter Szijjártó, într-o conferinţă de presă, potrivit traducerii oficiale.

Cu referire la canidatura lui Klaus Iohannis, ministrul Péter Szijjártó a mai spus că în istoria NATO niciodată nu a existat un secretar general din Est, motiv pentru care autorităţile din Ungaria se bucură „că există un candidat şi din această regiune”.

Nu este prima dată când oficialii maghiari fac declarații de susținere a candidaturii lui Iohannis și îl critică pe Mark Rutte.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, despre negocierile pentru a prelua şefia NATO, că nu au avut loc alte discuţii pentru ocuparea altei funcţii, iar la NATO discuţiile „sunt în toi”, dar ele nu sunt în faza în care ar putea fi făcute publice.

Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au anunțat pe 22 februarie în cadrul a ceea ce a părut o acțiune diplomatică concertată că îl vor susține pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO însă în seara aceleiași zile a apărut informația că și președintele Klaus Iohannis a transmis SUA că își dorește postul.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României, însă șansele președintelui României par în acest moment reduse, potrivit analizelor presei internaționale.

Asta, mai ales că numărul țărilor dispuse să susțină candidatura sa s-a restrâns și mai mult după decizia Turciei de a-l susține pe același Mark Rutte.

Lasă un răspuns