TVA redusă la 9% pentru tampoane, scutece, săpun și pastă de dinți – propunere a mai multor parlamentari USR și UDMR

Spread the love

Mai mulți parlamentari de la USR și UDMR propun o cotă redusă de TVA de 9%, de la 19% în prezent, la tampoane igienice și interne de uz feminin, șervețele și scutece pentru copii și adulți, pastă de dinți, deodorante corporale și antisudorifice și săpunuri.

Proiect TVA redusa la sapun, tampoane și scutece – click pentru a deschideÎn expunerea de motive se menționează faptul că România este codașă în Europa în ceea ce privește igiena personală și că statisticie spun că folosim de 4 ori mai puțin săpun decât vesticii.

“63% dintre români nu se spală pe dinți, iar 4% din populația de la oraș nu s-a spălat niciodată pe dinți”, se arată în document.

Conform sursei citate, având în vedere modificările recente ale Directivei TVA, Statele Membre au libertatea de a aplica cote reduse de TVA de minim 9% pentru produse de igienă de bază, inclusiv pentru cele de igienă menstruală.

Pe segmentul de igienă intimă a fetelor dezavantajate există deja o petiție a societății civile cu peste 60.

000 de semnatari care susțin acordarea de sprijin pentru procurarea produselor de igienă intimă.

În acest context este menționat și termenul de „sărăcie menstruală”, fiind o nevoie esențială care nu poate fi ignorată.

Expunerea de motive are și exemple de țări în care TVA este redusă:Austria: 10%Belgia: 6%Croația: 13%Franța: 5,5%Germania: 7%Irlanda: 0%Luxembourg: 3%Polonia: 5%Portugalia: 6%Slovenia: 9,5%Spania: 4%Momentan proiectul este în dezbatere publică la Senat și a fost trimis pentru aviz la Consiliul Economic și Social.

Sursă foto: Dreamstime.

com

Lasă un răspuns