Soluţii pentru un Cluj accesibil. Aurelia Cristea (PSD): „Propun dezvoltarea unui birou unic de urbanism, digitalizarea acestuia, dezvoltarea unui PUG realist şi a unui program de locuire pentru tineri” (P)

Spread the love

  Aurelia Cristea, candidat PSD Cluj, la funcţia de Primar pentru municipiul Cluj-Napoca, a vorbit marţi, 28 mai, în cadrul unei conferinţe, despre soluţiile prin care oraşul ar putea să fie mai accesibil pentru tineri.

   „Ne asumăm nişte soluţii pentru ceea ce înseamnă accesibilitate în Cluj, în special în zona de locuinţe.

Vorbim foarte des despre preţul crescut al locuinţelor în Cluj-Napoca, despre faptul că am ajuns chiar subiect de glume prin social media despre cât de mari sunt preţurile la Cluj.

În momentul acesta tinerii au o problemă în a-şi putea achiziţiona o locuinţă în municipiul Cluj-Napoca.

Nu e vorba doar de tineri, ci şi de persoanele care au venit mediu sau peste mediu.

Nu este normal ca în acest moment lucrurile din punct de vedere al eliberării autorizaţiilor de construire să fie atât de opace, lipsite de transparenţă şi lipsite de o viziune strategică de dezvoltare a municipiului.

În acest context, în momentul în care eu mi-am anunţat candidatura şi am agreat această candidatură pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca mi-am propus să mă consult cu specialişti din domeniu.

Toate proiectele pe care le voi face la Cluj-Napoca sunt ca rezultat al acestor consultări cu specialişti”, a declarat Aurelia Cristea.

 Candidatul PSD Cluj, la funcţia de Primar pentru municipiul Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, a declarat că o primă soluţie pentru un oraş mai accesibil ar fi dezvoltarea unui birou unic de urbanism.

Acesta din urmă ar trebui să cuprindă toate companiile de utilităţi care ar putea face procesul de emitere de avize şi autorizaţii de construire mult mai rapid.

 „O soluţie ar fi un Centru Integrat de Urbanism, un birou unic, prin care se eliberează toate avizele şi autorizaţia de construire.

Practic, ducem acolo toate companiile de utilităţi, astfel încât o cerere pentru o autorizare de construire să aibă un singur destinatar şi de acolo să primească răspunsul.

Vor conlucra între ei furnizorii de apă, canal, gaz, curent, telecomunicaţii, pompieri, poliţie, chiar şi DSP acolo unde este cazul.

Ei discută între ei, evaluează lucrurile şi dau avize.

Centrul va fi pentru oricine, persoane fizice sau juridice.

Aceste companii vor trebui să aibă reprezentanţi angajaţi în acest Centru Integrat.

Biroul unic va scurta practic toate aceste deplasări şi termene care în prezent afectează toată piaţa imobiliară”, a precizat Aurelia Cristea.

 Pentru ca procesul de eliberare de avize şi autorizaţii de construire să funcţioneze cât mai rapid, Aurelia Cristea a făcut menţiuni şi despre procesul de digitalizare care ar trebui dezvoltat în biroul unic de urbanism.

 „Digitalizare şi transparentizare la sânge în ceea ce priveşte parcursul proceselor din biroul unic.

Tot procesul de la avize până la autorizaţie de construire trebuie să fie digitalizat, transparent, să existe transabilitate clară a documentelor şi rezolvare cu termene clare care se respectă”, a explicat candidatul PSD Cluj pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca.

 Realizarea unui Plan Urbanistic General nou şi realist este a treia soluţie pe care Aurelia Cristea a prezentat-o, pentru ca municipiul Cluj-Napoca să devină un oraş accesibil pentru tineri.

 „O altă soluţie ar fi actualizarea Planului Urbanistic General, care să fie una realistă, să aibă viziune clară şi o strategie de dezvoltare urbană a municipiului şi a zonei metropolitane.

Vorbim aici şi despre transportul în comun.

Planul trebuie să ofere predictibilitate şi claritate în ceea ce priveşte modul în care se dezvoltă oraşul în 10-20 ani.

Noi avem un Plan Urbanistic General care anul acesta face 10 ani, el obligatoriu trebuie actualizat, trebuie evaluat specificul fiecărui cartier şi răspuns nevoilor acestora, în contextul în care tot mai mult se vorbeşte în dezvoltare urbană despre conceptul life, work and play, adică partea aceasta de locuire să fie în proximitatea locurilor de muncă şi în acelaşi timp să ai toate serviciile publice în respectivul areal.

Analizând toate aceste aspecte am propus printr-un proiect în programul de guvernare, Clujul policentral, practic fiecare cartier să aibă centrul lui mai mic, o replică a ceea ce avem în centrul mare a municipiului Cluj-Napoca, cu spaţii pietonalizate, terase, servicii publice, şcoli, creşe, grădiniţe, tot.

Trebuie să răspundă nevoilor oraşului.

Eu cred că dacă este un proces transparent, asumat, cu o responsabilitate clară şi cu destinaţia de a dezvolta cu adevărat oraşului şi a nu răspunde unor interese, cred că PUG-ul se poate face în maxim 2 ani de zile.

În parelel lucrezi la celelalte probleme, digitalizare, biroul unic”, a explicat Aurelia Cristea, candidat PSD Cluj pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca.

 Totodată, Aurelia Cristea a declarat că un ajutor pentru tinerii din Cluj-Napoca, dar şi pentru persoanele care lucrează în educaţie şi sănătate ar fi dezvoltarea unui program de locuire.

 „Un program de locuire care să se adreseze tinerilor, persoanelor care lucrează în servicii publice care sunt indispensabile, educaţie sau sănătate şi grupurilor vulnerabile, dar în acelaşi timp şi celor care vor lucra în Cluj şi vor dori să rămânăîn Cluj în zona de cercetare.

Este foarte important să avem un program de locuinţe publice.

Investiţii publice în locuinţe.

În momentul acesta, inclusiv la nivelul UE în Comitetul Regiunilor, există o discuţie extrem de intensă pe adoptarea unui plan Marshall pentru construcţia de locuinţe publice, astfel încât să răspundă acestor nevoi pe care le avem la nivel european.

Creşterea preţurilor, faptul că tinerii nu îşi permit locuinţe, faptul că sunt multe grupuri vulnerabile trebuie să fie răspunsuri care să ducă la construcţia acestor locuinţe.

În momentul acesta sunt propuse nişte variante de soluţii inovative în ceea ce priveşte fondurile, practic ar urma să fie fonduri din PNRR necheltuite undeva de până la 10%, dar în acelaşi timp sunt şi fonduri necheltuite de la nivel local, nivel naţional şi putem încuraja şi parteneriatul public privat.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este să definim cu adevărat cum se dezvoltă oraşul şi să răspundem acestor nevoi”, a mai precizat Aurelia Cristea, candidat PSD Cluj pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca.

 Publicat la comanda Partidului Social Democrat Organizația Județeană Cluj, cod mandatar financiar 21240002CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns