Hong Kong face primele arestări în baza noii legi a securității care incriminează „intențiile subversive”

Spread the love

Poliţia din Hong Kong a anunţat marţi că a efectuat şase arestări în baza noii legi chineze privind securitatea naţională, pentru „publicarea de mesaje cu intenţii subversive”, transmit agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Suspecţii sunt cinci femei şi un bărbat, cu vârste între 37 şi 65 de ani.

Una dintre femei se afla deja în arest preventiv într-o închisoare de maximă securitate, a precizat într-un comunicat departamentul pentru securitate naţională al poliţiei.

Conform anchetatorilor, femeia închisă „a publicat mesaje cu scopuri subversive pe o pagină anonimă din media socială, începând din aprilie 2024”, cu ajutorul celorlalţi cinci arestaţi.

Mesajele aveau scopul „de a incita la ură împotriva guvernului central (de la Beijing), a guvernului din Hong Kong şi a puterii judecătoreşti, precum şi de a incita internauţii să organizeze ulterior activităţi ilegale sau să participe la acestea”, înaintea unei „date sensibile”.

Şeful securităţii din Hong Kong, Christ Tang, a confirmat că suspecta principală este Chow Hang-tung, militantă cunoscută, închisă din 2021.

El a precizat că pagina de Facebook incriminată era „Chow Hang-tung Club”.

Chow a fost conducătoarea Alianţei din Hong Kong, în prezent dizolvată, care organiza anual un priveghi cu lumânări ca omagiu pentru victimele din 4 iunie 1989, data când guvernul Chinei a trimis armata în piaţa Tiananmen din Beijing împotriva manifestanţilor pentru democraţie.

Arestările de marţi au avut loc cu o săptămână înaintea împlinirii a 35 de ani de la evenimentul respectiv.

Cei şase arestaţi sunt acuzaţi că au încălcat articolul 24 al legii privind securitatea naţională, referitor la „infracţiunile legate de intenţii subversive”.

Actul normativ intrat în vigoare în martie prevede pedepse cu închisoarea, până la detenţia pe viaţă, pentru cinci categorii de infracţiuni – trădarea, insurecţia, spionajul, sabotajul şi amestecul străin.

Totodată, noua lege extinde definiţia infracţiunii de „subversiune”, existentă din perioada colonială britanică; acum, în această categorie este inclusă incitarea la ură împotriva conducătorilor Partidului Comunist chinez.

Noul text completează prima lege privind securitatea naţională din Hong Kong, impusă de Beijing în 2020, după manifestaţiile de amploare din 2019 pentru democraţie în fosta colonie a Regatului Unit, retrocedată Chinei în 1997, după 156 de ani de guvernare britanică.

Atât Statele Unite, cât și Marea Britanie, au condamnat adoptarea noii legi a securității de către Hong Kong.

Lasă un răspuns