Premier Energy, compania care a preluat recent CEZ Vânzare și pe cei 1,2 milioane de clienți ai săi, a fost listată marți la Bursa de Valori București, în urma unuia dintre cele mai mari IPO-uri din ultimii ani, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că a cumpărat 11% din ofertă.
Compania mai deține 1.
000 de MW în producția de energie regenerabilă și o rețea de distribuție a gazelor în județul Ilfov, iar planurile includ achiziția de noi active în sectorul distribuției de energie.
Acestea într-o perioadă caracterizată de plecarea din România a marilor grupuri europene de utilități.
„Ne uităm mereu după oportunități, iar activitatea de distribuție este una foarte atractivă.
Este o activitate dificilă, marjele sunt foarte mici, dar cred că putem crește eficiența și analizăm în mod continuu dacă putem cumpăra companii de distribuție la un preț corect, chiar dacă sunt mici, mari sau uriașe”, a spus Jose Garza, CEO Premier Energy, la evenimentul care a marcat listarea acțiunilor companiei la BVB.
Întrebat de ce compania dorește să crească investițiile în România într-un moment în care mai multe grupuri mari de energie au ales să părăsească țara noastră, el a precizat:Tot marți, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat că a cumpărat 11% din oferta Premier Energy, ajungând la o deținere de 3,2% din companie, în urma unei investiții de 77 de milioane de lei (15,5 milioane de euro).
„Fondurile provenite din listarea companiei vor susține investițiile în producția de energie regenerabilă în România și Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al BERD.
Până în prezent, BERD a investit aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte în România și peste 2,3 miliarde de euro în 173 de proiecte în Republica Moldova.
Grupul Premier Energy este una dintre companiile de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune.
Grupul are peste 1.
000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creștere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele ţări.
În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.
000 de puncte de consum.
De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.
000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei.
În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Grupul Premier Energy deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova, majoritatea fiind clienţi casnici și întreprinderi mici.
Premier Energy a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova în 2019.
Compania este deţinută majoritar de EMMA Capital, o companie cehă de administrare a investițiilor fondată de omul de afaceri Jiri Smejk.
În anul încheiat la 31 decembrie 2023, societatea a generat venituri consolidate de 912 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro și EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.
Piața de energie din România este caracterizată în ultima vreme de plecarea grupurilor mari de utilități și înlocuirea lor cu companii mai mici.
E.
ON și Engie sunt ultimele companii care au rămas în România dintre cele care cumpărat active de distribuție și furnizare în cadrul marii privatizări a filialelor Distrigaz și Electrica din anii 2004-2005.
Însă și E.
ON a anunțat că a scos la vânzare divizia de furnizare.
Nemții de la E.
ON au achiziționat compania de distribuție și furnizare de gaze Distrigaz Nord și filiala de distribuție și furnizare de electricitate Electrica Moldova, iar francezii de la Engie (fosta Gaz de France) au cumpărat atunci Distrigaz Sud.
Italienii de la Enel, care au preluat filialele Electrica Muntenia Nord, Banat și Dobrogea, și-au vândut businessul din România anul trecut grecilor de la PPC.
La rândul lor, cehii de la CEZ, care au cumpărat filiala Electrica Oltenia, au vândut-o în 2021 fondului de investiții Macquarie, care a vândut la rândul său divizia de furnizare către Premier Energy, la începutul acestui an.
O altă companie mare din energie, de data aceasta din sectorul eolian, care a părăsit România recent este Iberdrola.
Compania spaniolă și-a vândut recent turbinele eoliene deținute la noi în țară către Premier Energy.
Sursa foto: Dreamstime