Un altfel de Roland Garros – Vântul schimbării la Grand Slam-ul parizian

Spread the love

În urmă cu 19 ani, un puști din Manacor lua prin surprindere lumea tenisului și cucerea la doar două zile după ce împlinise vârsta de nouăsprezece ani primul titlu de la Roland Garros.

Astăzi, Rafael Nadal a fost „ocolit” de una dintre platformele care transmite Grand Slam-ul de la Paris, el neregăsindu-se pe afișul de prezentare al turneului major francez.

>> Stan Wawrinka, victorios în duelul vintage cu Andy Murray – Magia reverului cu o mână Străzile Parisului sunt pregătite din plin pentru Roland Garros (dar și pentru Jocurile Olimpice): materiale promoționale cu cel de-al doilea turneu de Grand Slam al anului sunt prezente chiar și în stațiile de autobuz.

Dacă ești un fan al tenisului (nu neapărat unul împătimit), vântul schimbării îl poți simți fie doar și din respectivele afișe, iar o întrebare îți poate veni firesc în minte în timp ce aștepți autobuzul: unde este Nadal? Una dintre platformele care transmite în direct meciurile de pe zgura pariziană (n.

r.

Amazon) îi înfățișează pe afiș pe Coco Gauff (finalistă în 2023), Novak Djokovic (încă lider mondial), Iga Swiatek (campioana en-titre și marea favorită din acest an) și pe Carlos Alcaraz (favoritul specialiștilor la ridicarea trofeului pe Chatrier în 2024).

Nici urmă de Rafa, jucătorul care în ultimii 19 ani a cucerit de 14 ori râvnitul trofeu parizian (Nadal poate fi admirat însă într-un afiș comercial: alături de prietenul Roger Federer, într-o reclamă la Louis Vuitton).

Ajuns la Paris după (încă) o perioadă importantă de absență cauzată de o accidentare, Rafa nu se mai regăsește pe niciuna dintre listele marilor specialiști la câștigarea trofeului.

Este oare corect acest lucru? Bazându-se pe tenisul jucat de Nadal în acest sezon de zgură (favoritul carierei sale) este pe undeva corect ca ibericul să nu se găsească pe vreo listă cu șanse mari la cucerirea trofeului.

Dacă mai adăugăm vârsta (va împlini 38 de ani pe 3 iunie), forma arătată de unii dintre jucătorii tineri și faptul că în runda inaugurală va da peste Alexander Zverev (proaspăt campion la Roma), atunci avem tabloul complet.

Dar aici nu este vorba numai despre Nadal, ci putem mări suprafața de interes direct către BIG 3.

Roger Federer s-a retras oficial de doi ani, iar „nemuritorul” Nole nu se simte deloc bine în acest sezon.

Este pentru prima dată în 19 ani când niciunul dintre cei trei magi nu se regăsește în capul listei favoriților specialiștilor din tenis pentru a triumfa la Roland Garros.

La primul titlu al lui Rafa din 2005, Roger Federer era deja lider mondial și câștigător a trei turnee de Grand Slam.

De la acel moment și până la ediția din acest an, BIG 3 a fost la comanda turneului de la Porte d’Auteuil.

În cele 19 turnee disputate de la acea ediție în care puștiul cu părul lung, bentiță și forehand cu un topspin nimicitor cucerea Parisul, doar un singur jucător a reușit să întrerupă hegemonia BIG 3: Stan Wawrinka în 2015.

În rest, Nadal s-a încoronat campion în 14 rânduri (record), Djokovic de trei ori, iar Federer o dată (2009).

Cu o ultimă zvâcnire de orgoliu, Rafa ne-a anunțat la o conferință recentă de presă că poate nu va fi ultimul său Roland Garros.

Pentru povestea tenisului, ar fi o continuare frumoasă, dar mai important este ce va spune corpul său atât de uzat de bătăliile importante duse în ultimele decenii.

Luni, Rafa ar putea juca ultimul său meci pe zgura pariziană contra lui Alexander Zverev, jucătorul momentului din circuitul ATP.

Câștigătorii de la Roland Garros începând din 2005, anul primului triumf al lui Rafael Nadal2005 – Rafael Nadal 2006 – Rafael Nadal 2007 – Rafael Nadal 2008 – Rafael Nadal 2009 – Roger Federer 2010 – Rafael Nadal 2011 – Rafael Nadal 2012 – Rafael Nadal 2013 – Rafael Nadal 2014 – Rafael Nadal 2015 – Stan Wawrinka2016 – Novak Djokovic 2017 – Rafael Nadal 2018 – Rafael Nadal 2019 – Rafael Nadal 2020 – Rafael Nadal 2021 – Novak Djokovic 2022 – Rafael Nadal 2023 – Novak Djokovic.

Lasă un răspuns