Miercuri este ultima zi pentru depunerea situațiilor financiare pentru firme / Ce amenzi sunt pentru cele care nu se conformează și care-i noutatea în acest an

Spread the love

Ultima zi pentru depunerea situațiilor financiare anuale pentru firme este miercuri – 29 mai.

Acest lucru a fost anunțat în urmă cu câteva luni de Ministerul Finanțelor și ANAF.

„Pentru aplicarea în anul fiscal 2024 a sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, în ceea ce privește îndeplinirea condiției prevăzute de art.

47 alin.

(1) lit.

i) din Codul fiscal, referirea la situațiile financiare anuale privește doar persoanele juridice române care nu au depus situațiile financiare corespunzătoare exercițiului financiar al anului 2022 și/sau cele corespunzătoare anilor anteriori anului 2022”, spune ANAF într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, pentru exercițiul financiar al anului 2023, potrivit art.

36 alin.

(1) lit.

a) din Legea contabilitații nr.

82/1991, republicată, cu modificările și completarile ulterioare, persoanele juridice române depun un exemplar al situațiilor financiare anuale la unitațile teritoriale ale Ministerului Finanțelor în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar.

„Termenul prevazut mai sus este aplicabil tuturor entitaților, indiferent de sistemul de impozitare aplicabil, conform Legii contabilitații, nefiind instituită o derogare de la acest termen pentru exercițiul financiar al anului 2023”, mai spune instituția.

PwC România amintea recent că spre deosebire de anii anteriori, noutatea în 2024 este că amenzile nu mai pot fi plătite la jumătate din valoarea lor, facilitatea fiind eliminată prin Legea nr.

296/2023, și, prin urmare, pot depăși 10.

000 lei, o sumă relevantă pentru multe societăți.

„Însă pe lângă amenzi, consecințele nedepunerii situațiilor financiare sunt multiple, atât operaționale în activitatea companiei, cât și pentru persoanele responsabile, administratorii și nu numai”, afirmă compania.

Experții PwC au mai afirmat că amenzile pot ajunge până la 4.

500 lei pentru depunerea cu întârziere sau până la 5.

000 lei dacă nu sunt deloc depuse.

Trebuie menționat că, împreună cu situațiile financiare, se depun și alte rapoarte, iar amenzile în cazul acestora ajung până la 5.

000 lei, iar cele pentru nerespectarea prevederilor referitoare la întocmirea declarației privind asumarea răspunderii pentru întocmirea situațiilor financiare anuale de către administrator (sau a altei persoane cu atribuții similare) sunt de până la 10.

000 lei.

Prin urmare, amenzile ce pot fi aplicate în legătură cu situațiile financiare și documentele conexe pot depăși suma de 10.

000 lei.

Contravenţiile menționate anterior și amenzile aferente sunt prevăzute la art.

41, respectiv art.

42 din Legea contabilităţii nr.

82/1991.

„Este important de menționat și că prezentarea de situații financiare care conțin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare, este amendată contravențional cu sume cuprinse între 200 și 1.

000 de lei.

De asemenea, nerespectarea obligativității cu privire la auditarea situațiilor financiare și organizarea auditului intern poate duce la amenzi de până la 40.

000 lei și respectiv 100.

000 lei”, mai arată PwC.

Ce alte consecințe mai sunt:

Lasă un răspuns