VIDEO Volodimir Zelenski face un apel către Joe Biden și Xi Jinping să se alăture summitului pentru pace

Spread the love

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe liderii din SUA și China să se alăture unui viitor summit pentru pace, afirmând că prezența la summit va „arăta cine în lume vrea cu adevărat să pună capăt războiului”, relatează Reuters.

Armata rusă a avansat în ultimele săptămâni pe câmpul de luptă și a intensificat atacurile aeriene asupra orașelor, motiv pentru care Kievul speră ca summitul pentru pace, programată să aibă loc înn iunie din Elveția, va contribui la creșterea presiunii internaționale asupra președintelui rus Vladimir Putin.

Într-o filmare realizată în interiorul rămășițelor carbonizate ale unei tipografii distruse joi într-un atac aerian rusesc, Zelenski li se adresează direct în engleză celor doi șefi de stat.

„Fac un apel la liderii lumii care sunt încă în afara eforturilor globale ale summitului pentru pace– la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei”, spune el.

„Vă rog, arătați că voi conduceți eforturile în promovarea păcii – pacea adevărată și nu doar o pauză între atacuri”.

For them, it is a pleasure to burn.

We all know who we are dealing with.

Russia is run by men who want to make it a norm – burning lives, destroying cities and villages, dividing people, and erasing national borders through war.

There is no nation that can stop such war alone,… pic.

twitter.

com/2AJ12vpdjMApelul lui Zelenski au venit la două zile după ce surse ruse au declarat pentru Reuters că Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare a focului negociată care recunoaște liniile actuale ale câmpului de luptă.

Zelenski și susținătorii Ucrainei spun că o încetare a focului nu va ajuta decât să se rearmeze și să se regrupeze Rusia.

Într-un interviu pentru Reuters, acordat săptămâna trecută, Zelenski a precizat că este esențial să se adună cât mai multe țări în jurul mesei la discuțiile de pace.

Despre summitul programat în Elveția, Moscova a transmis că nu vede niciun rost într-o conferința la care Rusia nu este invitată.

Rusia a înregistrat în ultimele luni câștiguri lente, dar constante de-a lungul mai multor părți ale frontului estic și încearcă să împingă mai adânc în regiunea de nord-est Harkov, după o incursiune terestră lansată la începutul acestei luni.

–Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.

ro.

Lasă un răspuns