Armata israeliană a declarat vineri că a deschis o anchetă după ce pe rețelele de socializare au fost postate o fotografie și un videoclip neverificat în care soldați israelieni ard cărți în Gaza, și posibil un exemplar al Coranului, potrivit AFP.
„O anchetă a fost deschisă de divizia penală a poliției militare”, a declarat armata pentru AFP ca răspuns la o întrebare despre fotografie.
[@tamerqdh] unveils alarming footage depicting Israeli soldiers burning Quran book within a mosque in Gaza.
The video captures a soldier tossing the Quran into flames as the mosque is set ablaze.
pic.
twitter.
com/qTuYZ0rejm„Comportamentul din videoclip nu este în conformitate cu valorile” armatei israeliene, care afirmă că „respectă toate religiile” și „condamnă categoric acest tip de comportament”.
O înregistrare video virală, a cărei autenticitate nu fusese încă verificată de AFP vineri seară, arată un soldat îmbrăcat în uniforme similare cu cele folosite de armata israeliană și aruncând într-un foc o carte care ar putea fi un exemplar al Coranului.
O altă fotografie care a circulat pe scară largă pe internet arată ceea ce pare a fi un soldat israelian care pozează în fața unor cărți în flăcări în Gaza.
Atât videoclipul, cât și fotografia au fost difuzate de televiziunea israeliană.
Exclusive:Israeli soldiers set fire Aqsa University [@AqsaUniversity]’s library in Gaza City and took pictures of themselves in front of the flames.
pic.
twitter.
com/9TFMsAM2LGUn jurnalist de la site-ul de investigații și verificare a faptelor Bellingcat a stabilit că rafturile pline de cărți din fundalul fotografiei corespund celor din biblioteca Universității Al-Aqsa din Gaza.
De la începutul războiului din Gaza, declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie, soldații israelieni au fost acuzați că au postat pe conturile lor personale de pe rețelele de socializare conținuturi degradante la adresa civililor palestinieni.
În februarie, armata a anunțat deschiderea unei anchete penale cu privire la mai multe incidente de presupusă conduită necorespunzătoare a soldaților în timpul războiului.
Aceste incidente „au dat naștere la suspiciuni de maltratare a deținuților, decesul unor deținuți, jafuri și utilizarea ilegală a forței”, a declarat atunci consilierul general al armatei, Yifat Tomer-Yerushalmi.
Atacul din 7 octombrie, efectuat de Hamas din Fâșia Gaza, s-a soldat cu moartea a peste 1.
170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.
Dintre cele 252 de persoane luate ostatice la 7 octombrie, 124 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei.
Ca răspuns la acest atac, armata israeliană a lansat o ofensivă devastatoare în Fâșia Gaza, unde Hamas, considerată o organizație teroristă în special de Israel, Uniunea Europeană și Statele Unite, a preluat puterea în 2007.
Cel puțin 35.
800 de palestinieni, majoritatea civili, femei și copii,au murit în timpul ofensivei, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății al guvernului condus de Hamas în Gaza.