Un veteran american ce a luptat în Ucraina spune că unii voluntari străini credeau că va fi ca un concediu: Au murit

Spread the love

Un veteran american care a luptat în Ucraina până în decembrie relatează că unii dintre voluntarii străini ce s-au alăturat forțelor Kievului au fost uciși deoarece credeau că va fi aproape ca un concediu și că voiau să fie eroi, scrie Business Insider.

Veteranul american s-a alăturat forțelor ucrainene imediat după începerea invaziei rusești în februarie 2022 și a luptat în unele dintre cele mai grele bătălii, precum cea pentru orașul Bahmut din regiunea Donețk.

„Luptători occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși, în unele cazuri, deoarece presupuneau că lupta va fi ușoară”, a declarat el pentru Business Insider, sub condiția anonimității.

El spune de asemenea că mulți dintre veteranii din alte țări care s-au alăturat forțelor Kievului erau obișnuiți să lupte cu superioritate în materie de armament și că au avut dificultăți în a se adapta când rușii se bucurau de superioritate tehnică și numerică.

„Mulți occidentali care vin în Ucraina vor să fie eroi.

Am tot văzut tipi care mergeau în Ucraina și tratau situația aproape de parcă ar fi o vacanță și ei nu se așteaptă cu adevărat să moară”, a mai spus el.

Veteranul american admite că a avut aceeași mentalitate când s-a alăturat forțelor ucrainene, dar spune că a înțeles ulterior cât de diferit este acest conflict față de cel din Irak, la care a participat în trecut.

Printre lucrurile cu care nu era obișnuit era să fie nevoit să lupte în condiții de superioritate covârșitoare a inamicului în materie de artilerie cu rază lungă.

El spune că acest lucru, precum și folosirea pe scară largă a dronelor kamikaze de către ruși începând cu anul trecut, au făcut ca găsirea unui loc de refugiu să fie mult mai dificilă.

Militarul spune că în Irak, dacă erai într-o bază, „erai în relativă siguranță”.

Dar în Ucraina, „chiar dacă ești cu kilometri în spatele nenorocitelor de prime linii, încă poți fi lovit de o nenorocită de rachetă”.

Un alt veteran american, care încă luptă în Ucraina sub apelativul „Jackie”, a relatat la începutul lunii aprilie că forțele rusești au devenit din nou „prădătorul alfa” de pe câmpul de luptă din cauza faptului că poate masa foc de artilerie direct asupra infanteriei și forțelor blindate ucrainene fără ca artileria Kievului să poată răspunde din cauza penuriei de proiectile.

„Când băieții noștri luptă infanterie la infanterie cu rușii, îi zdrobim.

Nu e nimic special în acest stadiu.

Avem nevoie să suprimăm doar artileria și armura rusească.

Odată ce lupta este infanterie la infanterie, câștigăm”, relata el într-un interviu publicat pe 5 aprilie.

El a spus însă că stocurile de proiectile și rachete ale forțelor ucrainene au ajuns la momentul respectiv atât de scăzute încât aceasta nu mai este o tactică pe care forțele Kievului să se bazeze cu consecvență.

„Odată ce artileria noastră se apropie de zero, balanța se înclină semnificativ în favoarea părții ruse”, mai spunea acest veteran american, care la rândul său s-a alăturat forțelor Kievului încă de la începutul războiului.

Congresul american a aprobat în cele din urmă un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în data de 20 aprilie, după jumătate de an de blocaj în legislativul de la Washington.

În primele faze ale războiului veteranii americani ce s-au alăturat armatei ucrainene au jucat un rol important în atragerea atenției opiniei publice din SUA asupra conflictului, însă impactul mesajelor transmise de aceștia s-a diminuat considerabil după ce subiectul asistenței militare pentru Kiev a ajuns să fie politizat de clasa politică de la Washington.

În plus, o serie de investigații publicate de presa din SUA au arătat că în unele cazuri veteranii americani din Ucraina au risipit donațiile primite de acasă, s-au certat între ei din cauza orgoliilor personale sau au prezentat la Kiev informații false privind experiența lor militară.

În ultima categorie a intrat și James Vasquez, probabil cel mai cunoscut veteran american ce a luptat în Ucraina.

Vasquez nu a fost niciodată trimis în Kuweit, Irak sau oriunde altundeva, așa cum a pretins, a clarificat anul trecut Pentagonul.

El s-a specializat în reparaţii electrice şi ale sistemelor de încălzire și a intrat în rezerva armatei nu ca sergent, cum s-a prezentat, ci ca soldat fruntaş, unul dintre cele mai mici grade ale armatei.

El a luptat alături de Lupii lui Da Vinci, una dintre cele mai cunoscute unități ucrainene, până în martie 2023, când The New York Times l-a întrebat despre afirmaţiile sale false privind serviciul militar.

Şi-a dezactivat imediat contul de Twitter şi a declarat că ar putea părăsi Ucraina, deoarece autorităţile au descoperit că lupta fără contractul militar obligatoriu.

Un cont creat pe 23 martie 2023 pe „X”, fosta rețea Twitter, îi folosește numele și încă postează actualizări despre război, dar nu este clar dacă acesta îi aparține.

Urmărește ultimele evoluții din a 821-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.

RO.

Lasă un răspuns