Trupele ruse s-au „împotmolit” în bătălia din Vovceank, anunță generalul Sîrski. Lupte „intense şi violente” pentru alte trei orașe din Donbas

Spread the love

Forțele ruse s-au „împotmolit” în încercarea de a cuceri orașul ucrainean de graniță Vovceansk, din regiunea Harkov, a afirmat vineri generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al armatei ucrainene, deși a precizat că luptele de pe frontul de est rămân intense, scrie AFP.

Kievul încearcă să respingă un asalt terestru rusesc în regiunea nord-estică Harkov încă de pe data 10 mai, când mii de soldați ruși au străpuns granița, într-un atac surpriză.

După succesul inițial, „inamicul s-a împotmolit complet în luptele de stradă din Vovceansk și a suferit pierderi foarte mari în ceea ce privește unitățile de asalt”, a anunțat Sîrski, într-un mesaj publicat pe Telegram, adâugând că luptele din apropierea orașelor estice Ceasov Iar, Pokrovsk și Kurahove sunt „intense”.

Generalul a mai scris că Rusia este forţată să trimită „rezerve” pentru a-şi continua asaltul asupra orașul Vovceansk.

Peste 11.

000 de oameni au fost evacuați din regiunea Harkov după ce Rusia și-a lansat noua ofensivă, potrivit guvernatorului local Oleg Sinegubov.

Afirmațiile lui Sîrski au fost făcute în contextul în care operatorul feroviar de stat Căile Ferate Ucrainene a raportat o avalanșă de bombardamente asupra sistemului feroviar din regiunea Harkov, care au avariat șine, vagoane de tren și clădiri.

„Inamicul continuă să facă încercări deliberate de a opri calea ferată în regiunea Harkov”, a transmis operatorul ucrainean.

„În timpul nopții, a lovit din nou infrastructura feroviară civilă.

Bombardamentele au avariat șinele, clădirile, vagoanele de marfă staționate și un vagon de tren electric”, au precizat reprezentanții Căilor Ferate Ucrainene.

Trenurile de lung parcurs și cele de la periferie circulă conform programului, a adăugat compania feroviară de stat, în pofida atacurilor repetate ale forțelor ruse asupra rețelei, care este vitală atât pentru civili, cât și pentru militari.

Mai la sud în aceeaşi regiune Harkov, ruşii atacă de asemenea în sectorul Kupiansk deja de un an de zile.

„Situaţia este complicată în sectorul Kislivka, unde inamicul încearcă să străpungă liniile noastre de apărare şi să ajungă la râul Oskil”, a mai afirmat vineri șeful armatei ucrainene, potrivit Agerpres.

Generalul Sîrski a precizat ca în Donbas se dau lupte feroce în direcţia orașelor Ceasov Iar, Pokrovsk şi Kurahove, unde ruşii înaintează cu paşi mici de luni de zile, fără a reuşi însă deocamdată o străpungere decisivă.

„Lupte intense continuă în sectorul Ivanivske şi la periferia Ceasov Iar.

Inamicul încearcă să ocupe acest oraş cu orice preţ”, a spus Sîrski, în condiţiile în care ocuparea acestui oraş-cheie ar putea deschide calea spre Kramatorsk, principala aglomerare urbană din regiunea Doneţk aflată încă sub control ucrainean.

Nu în ultimul rând, „luptele cele mai intense şi mai violente se derulează în sectoarele Pokrovsk şi Kurahove.

Inamicul încearcă să străpungă liniile de apărare ale trupelor noastre pe o secţiune îngustă a frontului între Staromîhailivka şi Berdici”, a precizat generalul.

Moscova spune că şi-a lansat ofensiva din mai în nord-estul Ucrainei pentru a crea o zonă-tampon menită să împiedice atacurile ucrainene efectuate pe teritoriul rus.

Kievul apreciază că acest asalt vizează mai ales să forţeze trupele ucrainene să extindă şi prin urmare să slăbească liniile defensive pe întreg frontul, pentru că ruşii speră astfel să reuşească o străpungere spre Donbas.

Lasă un răspuns