Premieră în SUA: Louisiana adoptă o lege care clasifică pilula de avort ca substanță periculoasă

Spread the love

Aleșii statului conservator Louisiana, din sudul Statelor Unite, au aprobat joi în mod definitiv un proiect de lege care incriminează posesia de pilule pentru avort fără prescripție medicală, potrivit AFP.

Proiectul de lege, adoptat de Senatul și Camera de Comerț din Louisiana, clasifică pilulele de avort drept substanțe periculoase, o premieră în această țară.

Este de așteptat să fie promulgată de guvernatorul republican Jeff Landry.

Acest vot intervine într-un moment în care problema avortului și a drepturilor reproductive este una dintre temele cheie ale campaniei prezidențiale din noiembrie, care îl va opune pe președintele democrat Joe Biden și pe republicanul Donald Trump.

Proiectul de lege plasează mifepristona și misoprostolul, utilizate pe scară largă pentru avorturi, la același nivel cu Valium și Xanax.

Deținerea acestor pastile fără prescripție medicală ar fi pedepsită cu închisoare și amenzi de câteva mii de dolari.

Medicii licențiați ar fi scutiți de urmărire penală, la fel ca și femeile însărcinate dacă ar fi în posesia medicamentului pentru uz propriu.

Vicepreședintele Kamala Harris a descris marți legislația ca fiind „inacceptabilă”.

„Să fie clar: acest lucru se datorează lui Donald Trump”, a adăugat ea.

Fostul președinte a fost artizanul răsturnării deciziei Curții Supreme de Justiție privind avortul în 2022, în urma căreia multe state au interzis sau restricționat dreptul la avort.

Louisiana interzice practic toate avorturile.

Lasă un răspuns