LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 821. Putin, gata să riposteze: vom confisca proprietăţile americane din Rusia / Liderul de la Moscova se află în Belarus / Pe front, trupele Kremlinului au mai pus mâna pe un sat, Andreevka, din regiunea Doneţk

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 821.

Putin, gata să riposteze: vom confisca proprietăţile americane din Rusia / Liderul de la Moscova merge în Belarus Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko a declarat că securitatea va fi principalul subiect al discuţiilor cu omologul său rus Vladimir Putin, care a sosit la Minsk pentru o vizită de două zile.

Acest lucru a fost raportat de agenţia Tass.

„Cred că, ca de obicei, problemele de securitate vor fi în prim-plan”, a spus Lukaşenko, după o scurtă conversaţie cu Putin pe aeroportul capitalei bieloruse.

Problemele economice vor fi, de asemenea, abordate în discuţiile lor de lungă durată, a adăugat liderul de la Minsk.

Vezi mai multe articole din categoria externe Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a negat ieri că Beijingul ar fi furnizat Rusiei arme letale, respingând afirmaţiile făcute în acest sens de ministrul de Externe britanic Grant Shapps în ziua precedentă.

„Condamnăm defăimarea fără temei şi iresponsabilă de către Shapps a Chinei”, a declarat Wenbin la o conferinţă de presă citată astăzi de presa ucraineană.

Decretul lui Putin vine în contextul în care Washingtonul vorbeşte din ce în ce mai insistent despre necesitatea confiscării bunurilor guvernului rus îngheţate în Occident, punând presiune asupra aliaţilor săi europeni în acest sens.

Decretul, numărul 442, publicat pe site-ul Kremlinului, intenţionează să răspundă la ceea ce sunt definite drept „acţiuni ostile contrare dreptului internaţional din partea Statelor Unite”, pentru a „proteja interesele naţionale ale Federaţiei Ruse”.

În cazul „privării nejustificate a dreptului de proprietate” a subiecţilor ruşi prin ordinul guvernului sau al judecătorilor americani, se precizează textul, părţile vătămate vor avea dreptul de a solicita reparaţii apelând la instanţele ruse, care vor putea să stabilească despăgubiri cu utilizarea bunurilor mobile şi imobile în Rusia a guvernului american sau a cetăţenilor americani, precum şi a acţiunilor deţinute de aceştia în companiile ruseşti.

După începerea intervenţiei militare a Moscovei în Ucraina, ţările occidentale au îngheţat aproximativ 290 de miliarde de dolari din fondurile statului rus.

Luna trecută, Congresul SUA a adoptat un proiect de lege care îi permite preşedintelui Joe Biden să folosească activele ruseşti în beneficiul Ucrainei.

Dar doar 5 miliarde de dolari din aceste fonduri sunt depuse în SUA, în timp ce până la 210 miliarde se află în Europa.

Dar, până acum, UE s-a limitat să dea undă verde retragerii profiturilor din capitalul rus, care ar trebui să genereze aproape 3 miliarde de euro pe an.

Între timp, în Rusia, iniţiativele anticorupţie continuă în cadrul Ministerului Apărării şi al Forţelor Armate cu vestea altor două arestări excelente: cea a generalului Vadim Şamarin, şeful Direcţiei Comunicaţii a Forţelor Armate şi adjunctul şefului de stat major, şi a lui Vladimir Verteleţki, şeful Departamentului responsabil cu aprovizionarea statului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că este în desfăşurare o „campanie” de curăţare a armatei, afirmând că investigaţiile fac parte dintr-o „muncă continuă şi coerentă”.

Dar este clar că aceste iniţiative s-au intensificat în ultimele săptămâni, coincid cu înlocuirea lui Serghei Şoigu în fruntea Ministerului Apărării, încredinţată economistului Andrei Belousov.

Printre arestări se numără cele ale ministrului adjunct Timur Ivanov şi ale generalului Iuri Kuznetsov.

Între timp, Putin a zburat la Minsk pentru discuţii cu preşedintele belarus Alexander Lukaşenko privind „parteneriatul strategic” dintre cele două ţări.

Preşedintele rus a anunţat recent că Belarus va participa la exerciţiile tactice de arme nucleare începute de Moscova în urmă cu două zile.

Şi în acest scenariu, Franţa a anunţat că a efectuat primul test de lansare al unei rachete cu capacitate nucleară actualizată, Asmpa-r, concepută pentru a fi transportată de un avion de luptă Rafale.

Ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, a precizat că racheta a fost lansată fără focos dintr-o aeronavă „asupra teritoriului naţional” şi a subliniat că exerciţiul are ca scop sprijinirea „credibilităţii elementului de descurajare nuclear aeropurtat”.

La sol, înaintarea trupelor Moscovei în estul Ucrainei continuă, anunţând cucerirea unui alt sat, Andreevka, din regiunea Doneţk.

Guvernatorul regiunii de nord-est a Harkovului a declarat că 7 persoane au murit şi 16 au fost rănite în atacurile ruseşti asupra capitalei cu acelaşi nume, de unde au fost evacuate aproximativ 11.

000 de persoane.

La rândul său, guvernatorul regiunii de graniţă rusă Belgorod a declarat că o femeie a murit într-un atac cu o dronă ucraineană în districtul Iakovlevski.

În timp ce autorităţile pro-ruse din Doneţk au spus că un civil a murit şi alţi 11 au fost răniţi într-un bombardament al forţelor de la Kiev asupra oraşului Gorlovka.

Lasă un răspuns