LIVE Război în Ucraina – ziua 821: Atac cu „rachete ucrainene” în Crimeea / SUA pregătesc un pachet de armament pentru Kiev

Spread the love

Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de ajutor militar de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include obuze de artilerie de 155 mm, muniţie aeriană de precizie şi vehicule terestre, au declarat joi trei oficiali americani pentru Reuters.

Pachetul include în principal muniţii, dar şi vehicule concepute pentru a recupera tancurile dezactivate şi alte echipamente grele de pe câmpul de luptă, un semn că SUA se aşteaptă ca atacurile şi pierderile de echipamente să continue.

Ajutorul în armament, care ar putea fi anunţat chiar vineri, va recurge la prerogativa prezidenţială de retragere, care îl autorizează pe preşedinte să transfere articole şi servicii din stocurile americane fără aprobarea specifică a Congresului în timpul unei situaţii de urgenţă.

08:48Serviciile secrete militare ucrainene au fost direct implicate în atacul mortal asupra sălii de concerte din apropierea Moscovei din luna martie, când au fost ucise peste 140 de persoane, a declarat șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Alexander Bortnikov, relatează vineri TASS, preluată de Reuters.

08:21Rusia a pierdut 498.

940 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate de The Kyiv Independent, 1.

240 de militari ruși au fost eliminați în ultimele 24 de ore.

07:48 Șeful peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia, a declarat că un atac cu rachete ucrainene a ucis două persoane în apropiere de Simferopol, principalul centru administrativ al peninsulei, informează Reuters.

Serghei Aksyonov a mai scris pe Telegram că o rachetă ucraineană a lovit o clădire goală în apropiere de Alușta, pe coasta peninsulei de la Marea Neagră.

Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană a interceptat trei rachete ATACMS deasupra Crimeei și că armata a distrus trei drone maritime ucrainene care se îndreptau spre peninsulă, potrivit TASS, preluată de Reuters.

Ucraina nu a comentat oficial aceste informații.

Bloggerii militari ucraineni și unele media ucrainene au relatat că au fost lovite mai multe ținte în întreaga peninsulă.

Krymsky Veter, un canal de știri online care scrie despre Crimeea, a postat un videoclip cu ceea ce a descris ca fiind o explozie și un incendiu în Alușta și a spus că ambulanțele se îndreptau spre locul incidentului.

Postul de știri RBK-Ucraina a raportat, fără a cita o sursă, că au avut loc explozii în alte trei centre și a spus că printre ținte ar fi putut fi sediile gărzilor de coastă sau centrele de informații.

Bloggerii ruși din peninsulă au declarat că ei cred că nu toate rachetele trase au fost interceptate.

07:36 Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, susţine că Rusia pregătește o nouă operațiune specială informațional-psihologică, pentru a discredita Ucraina.

Operaţiunea ar urma să fie lansată în iulie 2024, potrivit Agenției RBC, citată de Rador Radio România.

07:22Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat joi că se va folosi de relaţia sa cu liderul rus Vladimir Putin pentru a obţine eliberarea jurnalistului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal dintr-o închisoare din Rusia, relatează Reuters.

–––––

Lasă un răspuns