Israelul a transmis vineri că operațiunile sale militare din orașul Rafah, situat în sudul extrem al Fâșiei Gaza, nu „riscă distrugerea populației civile palestiniene”, după ce instanța supremă a Națiunilor Unite i-a ordonat să le oprească „imediat”, scrie AFP.
Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cu sediul la Haga, a decis anterior în cursul zilei de vineri că Israelul trebuie să „oprească imediat ofensiva sa militară şi orice altă acţiune desfăşurată în Rafah, care ar putea provoca grupului de palestinieni din Gaza condiţii de existenţă capabile să conducă la distrugerea fizică sau parţială a acestuia”.
Israelul a respins motivele invocate de instanță, insistând că operațiunile sale militare din Rafah sunt în conformitate cu dreptul internațional.
„Israelul nu a desfășurat și nu va desfășura acțiuni militare în zona Rafah care ar putea provoca populației civile palestiniene din Gaza condiții de existență ce ar putea duce la distrugerea fizică a acesteia, în totalitate sau în parte”, a declarat consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi, într-un comunicat comun cu purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.
De asemenea, instanța de la Haga a ordonat Israelului să mențină deschis punctul de trecere a forntiere de la Rafah, dintre Egipt și Gaza, pentru a permite un acces „nerestricţionat” la ajutorul umanitar.
Punctul de la Rafah a fost închis de Israel anterior în cursul acestei luni, la începutul asaltului său asupra orașului.
„Israelul va continua să permită ca punctul de trecere de la Rafah să rămână deschis pentru intrarea asistenței umanitare dinspre partea egipteană a frontierei și va împiedica grupurile teroriste să controleze trecerea”, precizează comunicatul celor doi oficiali israelieni.
Africa de Sud a înaintat cazul în fața CIJ anul trecut, susținând că ofensiva israeliană din Gaza a încălcat Convenția ONU privind genocidul din 1948 – o acuzație negată cu tărie de Israel.
„Acuzațiile de genocid aduse de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție de la Haga sunt false, scandaloase și respingătoare din punct de vedere moral”, mai scrie în comunicatul israelian.
Ministrul israelian Benny Gantz, membru al cabinetului de război, a declarat, după decizia CIJ, că Israelul va continua războiul „just și necesar” împotriva Hamas pentru a-i aduce acasă pe ostaticii din Gaza și pentru ca statul evreu să-și poată asigura securitatea, relatează Reuters.
„Statul Israel a pornit într-o campanie justă și necesară după masacrul brutal asupra cetățenilor săi, după violențele sexuale abominabile comise împotriva femeilor sale, după răpirea copiilor săi și după rachetele trase asupra orașelor sale.
Statul Israel se angajează să continue lupta pentru eliberarea ostaticilor și să promită securitatea cetățenilor săi – oriunde și oricând este necesar – inclusiv în Rafah”, a afirmat Gantz.
„Vom continua să operăm în conformitate cu dreptul internațional oriunde am putea opera, protejând în același timp, în cea mai mare măsură posibilă, populația civilă.
Nu din cauza CIJ, ci din cauza a ceea ce suntem și a valorilor pe care le susținem”, a mai declarat ministrul israelian.
În decizia de vineri, CIJ a cerut eliberarea imediată a persoanelor luate ostatice de Hamas în timpul asaltului său din 7 octombrie asupra sudului Israelului.
Israelul a susținut în faţa instanţei că un armistițiu impus le va permite luptătorilor Hamas să se regrupeze şi ar face imposibilă eliberarea ostaticilor luaţi pe 7 octombrie.
Deciziile CIJ sunt obligatorii din punct de vedere juridic, însă instanţa nu dispune de mijloace să se asigure că acestea sunt puse în aplicare.
Hotărârea Curții de la Haga a venit la câteva zile după o decizie istorică a procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan.
Acesta a solicitat eliberarea unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, pe cel al ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant, şi pe numele celor trei lideri ai Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Israel şi în Fâşia Gaza.
Ofensiva de amploare lansată de Israel în Fâşia Gaza, după momentul 7 octombrie, s-a soldat cu uciderea a peste 35.
700 de oameni, majoritatea femei și copii, conform celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii din enclava controlată de Hamas.
Citiți și: