Încep lucrările la Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN. Emil Boc: „Ora exactă în România se dă la Cluj”

Spread the love

  Vineri, 24 mai, a avut loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN).

 La eveniment au participat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sorin Ștefan Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației, Csilla Hegedüs, director general interimar al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Vasile Țopa, rectorul UTCN, Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului și Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița.

„Clujul face din nou istorie.

Din nou, ora exactă în România se dă la Cluj, de data aceasta în domeniul Inteligenței Artificiale.

Acest institut este reușita Universității Tehnice și a ecosistemului de inovare din Cluj, format din toate universitățile clujene și susținut de autoritățile locale și regionale (…) UE a adoptat în 24 ianuarie pachetul european pentru Inteligența Artificială reglementând pentru prima dată în lume acest domeniu.

Acel pachet ofertă start-up-urilor și microîntreprinderilor acces la super-computer de mare viteză pentru a genera în continuare valoare.

Acest pachet conține acea dimensiune etică.

Îmi doresc ca în orice echipă de cercetare în domeniul AI să fie un umanist.

Roboții trebuie să ne asiste, nu să ne ia locul”, a afirmat primarul Emil Boc.

Clădirea ce va găzdui institutul va fi construită în incinta campusului universitar și va avea un regim de înălțime de 2S+P+5E+R.

Suprafața totală desfășurată a construcției va fi de 13.

850 mp, în condițiile unei suprafețe construite de 2.

028 mp.

Laboratoarele de cercetare vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație (sisteme de calcul High Performance Computer, servere specializate pentru deep learning și pentru stocare Big Data, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare etc.

) care vor genera soluții inovatoare în domenii de mare actualitate precum:Contractul pentru începerea lucrărilor de proiectare și execuție a Institutului de Inteligență Artificială a fost semnat în septembrie 2023.

Contractul, în valoare totală de 105.

095.

830 lei (cu TVA), a fost atribuit în urma licitației publice Asocierii Kész Construcții România SRL (lider) și SDC Proiect SRL (asociat).

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns