Cum și-a consolidat Rusia forța pentru pentru ofensiva din Harkov, în timp ce numărul soldaților care mor zilnic a ajuns luna aceasta la un record

Spread the love

În timp ce rușii înregistrează pierderi majore de personal pe front, Ministerul rus al Apărării a detașat Corpul african rus, din care fac parte și foștii wagneriți, pentru ofensiva de la Vovceansk din Harkov, potrivit serviciilor de informații ale Ministerului britanic al Apărării.

În ultima analiză, Ministerul britanic al Apărării indică faptul că, în ultima săptămână, Rusia a desfășurat unități ale Corpului African al Ministerului Apărării (MOD) alături de trupe obișnuite rusești și unități Storm Z, formate în mare parte din ruși condamnați, în timpul ofensivei de pe Vovceansk.

„Corpul african al MOD rus, care a apărut în decembrie 2023, este format din peste 2.

000 de soldați și ofițeri obișnuiți, precum și din mercenari cu experiență, mulți dintre care au servit anterior în Grupul Wagner.

Unitățile Corpului african au fost cel mai probabil detașați în Libia, Burkina Faso și Niger”, potrivit analizei britanice.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 24 May 2024.

Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.

co/rTwfpnSWxd#StandWithUkraine 🇺🇦 pic.

twitter.

com/T1HWt39ZdrMinisterul Apărării al Rusiei a redistribuit aproape sigur unități ale Corpului African la granița cu Ucraina în aprilie 2024, în pregătirea acestei ofensive.

Serviciile de informații din Marea Britanie au spus că este foarte probabil ca Rusia să-și consolideze războiul împotriva Ucrainei cu resurse alocate anterior Africii.

În timp ce luna aceasta armata rusă a înregistrat cea mai mare pierdere umană zilnică din tot războiul – 1740 de militari uciși sau răniți, potrivit estimării ucrainene, Kremlinul caută orice modalitate de a recruta mai mult personal și de a evita mobilizarea internă care este extrem de nepopulară.

De subliniat este că bilanțul total, de la începutul războiului, s-ar apropia la 500.

000 de militari decedați sau răniți.

Recent, Rusia a semnat chiar și un decret pentru recrutarea militară în zona ocupată din Zaporojie, deși aceasta nu este capturată în totalitate.

Amintim că în timpul vieții sale, Evgheni Prigojin, care a murit anul trecut după ce avionul în care se afla s-a prăbușit, a creat un veritabil imperiu cu ajutorul mercenarilor săi Wagner, iar operațiunile sale s-au extins până în în Siria și apoi numeroase țări africane.

Prigojin însuși a admis abia la sfârșitul lunii septembrie a anului 2022 că a fondat gruparea Wagner în 2014, după anexarea ilegală a Crimeii și începerea conflictului separatist din estul Ucrainei, în regiunea istorică a Donbasului.

Rusia a început în mod oficial operațiunile sale în Siria în 2015 pentru a sprijini regimul lui Bashar al-Assad în lupta sa împotriva rebelilor care încercau să îl răstoarne de la putere.

Moscova a desfășurat forțe aeriene la baza militară Hmeimim și a folosit contractori militari pentru unele operațiuni terestre și în roluri de securitate.

Printre mercenarii folosiți de Rusia în Siria s-au numărat și wagneriții lui Prigojin.

Wagneriții au recrutat rebeli sirieni în zonele recucerite de forțele lui Assad, unii dintre ei fiind trimiși în 2019 să lupte în războiul civil din Libia, iar baza aeriană Hmeimim a devenit un nod logistic critic pentru operațiunile Wagner din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Însă după primele luni ale războiului din Ucraina Prigojin a transferat o mare parte din luptătorii din Siria în zona „operațiunii militare speciale”.

După rebeliunea wagneriților ministerul rus al apărării a anunțat rapid că operațiunile grupării Wagner din Siria vor fi preluate de către statul rus și că luptătorii lui Prigojin de aici vor intra sub controlul armatei ruse.

Gruparea Wagner a intrat în Libia pentru a-l ajuta pe mareșalul Khalifa Haftar în asaltul său asupra capitalei Tripoli și alunga guvernul libian recunoscut de comunitatea internațională.

Haftar se deplasase personal în Rusia în aprilie 2019 pentru a solicita ajutor.

Observatorii ONU notau în 2020 că Prigojin desfășurase până la 1.

200 de mercenari Wagner în Libia.

Pe lângă aducerea unor mercenari sirieni în Libia, se crede că gruparea Wagner a mai făcut recrutări în Sudan, Ciad și alte locuri pentru războiul civil de aici.

Mercenari ruși, inclusiv gruparea Wagner, au intervenit în Republica Centrafricană în 2018 de partea guvernului pentru a înăbuși un război civil ce se desfășura din 2012.

La scurt timp după rebeliunea lui Prigojin un număr recunoscut de mercenari Wagner au părăsit Republica Centrafricană, oficialii francezi jubilând la momentul respectiv că aceștia ar pleca de teama repercusiunilor răsmeriței și pe fondul incertitudinilor privind soarta liderului lor.

Însă doar o săptămână mai târziu sute de wagneriți au aterizat în țara africană, guvernul de la Bangui afirmând că a fost vorba doar de o schimbare de gardă.

În 2023, în Mali ar mai fi fost 1000 de soldați Wagner, însă wagneriții erau prezenți și în Sudan, iar Statele Unite acuzau în mai anul trecut gruparea Wagner că furnizau rachete aer-sol insurgenților, „contribuind la un conflict prelungit care duce doar la haos în regiune”.

Un reprezentant al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Ucrainei, Igor Prohorenko, a spus vineri că forțele ucrainene au oprit trupele rusești în sectorul Harkov și desfășoară contraatacuri.

Ulterior, generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al armatei ucrainene, a spus că forțele ruse s-au „împotmolit” în încercarea de a cuceri orașul ucrainean de graniță, Vovceansk, unde Kievul încearcă să respingă un asalt terestru rusesc în regiunea nord-estică Harkov încă de pe data 10 mai.

După succesul inițial, „inamicul s-a împotmolit complet în luptele de stradă din Vovceansk și a suferit pierderi foarte mari în ceea ce privește unitățile de asalt”, a anunțat Sîrski, într-un mesaj publicat pe Telegram, adâugând că luptele din apropierea orașelor estice Ceasov Iar, Pokrovsk și Kurahove sunt „intense”.

Lasă un răspuns