VIDEO Ciolacu, către bugetarii nemulțumiți că „muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”: Putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple

Spread the love

Premierul Marcel Ciolacu a avertizat joi angajații de la Guvern „care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună” și sunt nemulțumiți de creșterea cu 10% a salariilor.

„Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple.

Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”, a declarat Ciolacu.

Premierul a anunțat la începutul ședinței de Guvern că astăzi se va aproba ordonanța de urgență prin care se vor acorda creșteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe, respectiv pentru luna iunie și septembrie 2024 (când au loc alegeri) pentru mai mulți bugetari printre care cei din Cultură, Diplomație, Aparatul de lucru al Guvernului sau din primăriile cu până la 20.

000 de locuitori.

„Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală.

Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori.

Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și era corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an”, a declarat acesta.

Premierul a lansat și un avertisment către bugetarii nemulțumiți de această creștere de numai 10%.

În privința decontării unor cheltuieli pentru ochelari pentru munca la calculator, măsură prevăzută de asemenea în OUG-ul care va fi aprobat joi, Ciolacu a spus c[ ]n acest caz e vorba despre o plafonare.

Angajații din Aparatul de lucru al Guvernului au anunțat joi că declanșează protest spontan cu încetarea activității, astăzi, începând cu 10.

45, nemulțumiți de majorarea etapizată cu 10% a salariilor.

Angajații de la Guvern și-au exprimat miercuri nemulțumirea față de majorarea salarială pregătită de Ciolacu printr-un protest cu umbrele pe care sunt mesaje precum: „10% nu e suficient” sau „plouă cu inechități”.

Aceștia nu au întrerupt activitatea, dar au anunțat încă de aseară că vor continua greva japoneză începută vinerea trecută.

Reacția Sindicatului angajaților de la Guvern vine după ce Ministerul Muncii a publicat marți seara în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se vor acorda creșteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe, respectiv pentru luna iunie și septembrie 2024 (când au loc alegeri) pentru mai mulți bugetari printre care cei din Cultură, Diplomație, Aparatul de lucru al Guvernului sau din primăriile cu până la 20.

000 de locuitori.

Creșterile salariale vizează angajații din mai multe familii ocupaționale de funcții bugetare din legea 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar, respectiv:Nivelul salariului de bază se va majora cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024.

Proiectul prevede și posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziția de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

Actul mai stipulează înființarea unei Comisii Centrale pentru Drepturi Salariale instituită prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale, ministrului finanțelor și ministrului justiției, pentru soluționarea unor aspecte de natură tehnică în vederea corectei aplicări a situațiilor semnalate și pentru dezlegarea unor chestiuni privind drepturile de natură salarială.

Angajații aparatului de lucru al Guvernului au intrat vineri în grevă japoneză, după alte două proteste spontane, deoarece premierul Ciolacu le-a refuzat creșterea cu 30% a salariului de bază pentru eliminarea inechității salariale față de alți angajați din administrația publică.

Lasă un răspuns