Curtea Supremă a Statelor Unite a respins joi recursul împotriva unei hărți electorale din statul Carolina de Sud, acuzată de organizațiile pentru drepturile civile că a fost trasată pe baza unor considerente rasiale, potrivit AFP.
Acest caz spinos ar putea contribui la stabilirea dacă democrații sau republicanii vor controla Camera Reprezentanților din SUA anul viitor.
Curtea Supremă, dominată de judecători conservatori, a decis cu 6-3 că o hartă electorală elaborată de adunarea majoritar republicană din Carolina de Sud nu constituie o manipulare ilegală.
Harta reprezintă este o redistribuire electorală partizană în care limitele circumscripțiilor sunt modificate pentru a satisface interesele partidului aflat la putere.
Este interzisă atunci când este efectuată pe criterii rasiale.
În Statele Unite sunt în curs mai multe bătălii juridice cu privire la această practică, care poate dilua votul minorităților.
În cazul Carolinei de Sud, o comisie federală formată din trei judecători a decis, în ianuarie 2023, că o redistribuire a circumscripțiilor efectuată după recensământul din 2020 este ilegală, deoarece s-a bazat pe criterii rasiale, ordonând ca aceasta să fie redesenată înainte de alegerile din noiembrie 2024.
Majoritatea republicană este acuzată că a „albit o circumscripție, plasând 30.
000 de afro-americani într-o circumscripție care are deja o majoritate de culoare”.
Marea majoritate a afro-americanilor tind să voteze cu democrații.
Legislativul din Carolina de Sud a făcut apel la decizia instanței inferioare, iar cazul a ajuns în fața Curții Supreme.