Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, sunt „provocatoare” și reprezintă „o imixtiune grosolană” în afacerile țării vecine, a acuzat joi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, relatează agenția TASS, citată de News.
ro.
TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, menţionează că premierul Ciolacu a declarat la Digi24 că în Republica Moldova „nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească, există limba română şi români”.
Ciolacu a făcut aceste comentarii într-un interviu acordat în data de 14 mai.
„Atragem atenţia asupra faptului că astfel de declaraţii provocatoare ale oficialilor români, care reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chişinăului oficial”, a declarat Maria Zaharova la briefingul ei zilnic cu presa.
„Facem această evaluare acum şi vom continua să o facem.
Dar această evaluare trebuie să fie făcută de toată lumea.
Atât de state, care sunt organizate în cadrul unor linii naţionale şi care îşi protejează reprezentanţii etniilor în întreaga lume, cât şi de organizaţiile internaţionale, cărora comunitatea internaţională le alocă bani doar pentru a-şi îndeplini mandatul de a proteja drepturile omului, de a preveni reîncarnarea nazismului, fascismului şi a oricăror alte practici odioase”, a comentat Zaharova.
Declaraţiile oficialului de la MAE rus vin după ce reprezentanţii blocului politic „Pobeda” (Victorie), controlat de oligarhul fugar Ilan Şor şi format la Moscova, au organizat în urmă cu o săptămâmă un protest în faţa Ambasadei României la Chişinău faţă de declaraţia premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”.
Marcel Ciolacu a declarat la Digi24 pe 14 mai că „Maia Sandu este singura soluţie europeană şi democratică pentru Moldova”.
Oficialul a adăugat că „România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români.
Nu mai sunt moldoveni şi nu mai există limba moldovenească.
Este limba română şi sunt români”, a adăugat acesta.
Anterior, cu ocazia sărbătoririi pe 27 martie a Zilei Unirii Basarabiei cu România, premierul român a vorbit despre „o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului (.
.
.
) în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voinţa românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupaţie ţaristă”.
Această declarație a sa a fost criticată câteva zile mai târziu de Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, regiunea autonomă pro-rusă din Republica Moldova.
„Pentru Moldova, aceasta (n.
r.
unirea cu România) este moartea.
Și moartea limbii moldovenești, a culturii moldovenești.
Moartea etniei moldovenești”, a declarat ea într-o intervenție avută pe 9 aprilie la Pervîi Kanal, postul TV rusesc cu cea mai mare acoperire la nivel național, adăugând că în Rep.
Moldova există partide politice care promovează „ideile de eliminare a statului moldovenesc”.
„De 30 de ani, forțele pro-române desfășoară o propagandă arzătoare în țara noastră.
Și, din păcate, în primul rând, această propagandă este anti-moldovenească.
Ei neagă moldovenilor dreptul de a fi numiți moldoveni, dreptul la propria cultură, obiceiuri, tradiții, dreptul la propria limbă”, a mai spus ea.
TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, adaugă la momentul respectiv „după prăbușirea URSS, Moldova și-a declarat independența, dar politicienii din România vecină consideră teritoriul său parte a țării lor și promovează ideea unificării” și că „Bucureștiul susține partidele politice care militează pentru politici de unificare la Chișinău cu acordul tacit al guvernului Republicii Moldova”.
Cei de la Pervîi Kanal au intervievat-o pe Guțul după ce cu două zile înainte aceasta a amenințat că Găgăuzia își va declara independența față de Republica Moldova, dacă aceasta va dori să se unească cu România.