Falimentul Euroins a ajuns la Curtea de Arbitraj de la Washington. Bulgarii de la Eurohold cer României daune de peste 500 milioane de euro

Spread the love

Eurohold și EIG, patronii bulgari ai Euroins, fostul lider RCA intrat în faliment în vara anului trecut, au depus oficial o cerere de arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale (ICSID) din Washington DC.

Aceștia acuză că decizia ASF de a retrage autorizația Euroins a fost ilegală și cer daune de peste 500 milioane de euro.

Litigiul a fost anunțat miercuri seară pe Bursa de Valori de la Sofia.

Pe 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras licența Euroins România, decizie pe care grupul Eurohold o consideră nejustificată.

Pe 25 octombrie 2023, Eurohold și EIG au trimis Guvernului României o notificare de litigiu, în care au solicitat soluționarea pe cale amiabilă a litigiului legat de cazul Euroins România, fără a aduce atingere dreptului grupului de a introduce o procedură de arbitraj.

Guvernul României nu a folosit însă această opțiune, se arată în comunicat.

Eurohold și EIG sunt consiliate în procedurile de arbitraj de către firma multinațională de avocatură Pinsent Masons, precum și de Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari firme de avocatură din Bulgaria.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât, prin Decizia nr.

262/17.

03.

2023 să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

În data de 5 aprilie 2023, conducerea ASF a fost chemată la Guvern să explice plafonarea prețurilor RCA în contextul unui nou faliment major în piața RCA, la Euroins, moment în care Valentin Ionescu, directorul general în asigurări din ASF, a declarat că și EIOPA a făcut o analiză proprie și a confirmat decizia luată în cazul Euroins.

Legat de informațiile privind raportul EIOPA, grupul bulgar Eurohold a reacționat miercuri acuzând că scurgerea unor astfel de informații, dintr-un raport pe care Euroins nu l-a primit, ar încălca legea.

Guvernul Ciucă a aprobat în data de 5 aprilie plafonarea pentru 6 luni a prețurilor RCA la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023, cu o condiție: ca în această perioadă ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la legea RCA pentru a fi evitate pe viitor alte crize și falimente.

Lasă un răspuns