Eurovisionul politic: Ursula von der Leyen și contracandidații săi la șefia Comisiei Europene se înfruntă azi într-o dezbatere electorală

Spread the love

Parlamentul European găzduieşte joi după-amiază dezbaterea dintre candidaţii anunțați la preşedinţia viitoarei Comisii Europene, eveniment organizat de Uniunea Europeană a Audiovizualului (EBU), înaintea alegerilor europene din 6-9 iunie.

Cinci candidaţi la șefia Comisiei Europene vor participa joi de la ora 16.

00, ora României, la o dezbatere electorală, unde vor discuta despre cele mai importante subiecte din șase domenii: economie şi locuri de muncă, apărare şi securitate, climă şi mediu, democraţie şi leadership, migraţie şi frontiere, inovaţie şi tehnologie.

Invitați la discuția care are loc cu aproximativ două săptămâni înaintea alegerilor europene sunt sunt Ursula von der Leyen (Partidul Popular European), Nicolas Schmit (Partidul Socialiştilor Europeni), Terry Reintke (Verzii Europeni), Sandro Gozi (Renew Europe Now) şi Walter Baier (Stânga Europeană).

Nici facțiunea de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) și nici conservatorii și reformiștii europeni ai dreptei dure nu vor participa la dezbatere, din cauza refuzului lor de a desemna un candidat oficial pentru funcția de președinte al Comisiei.

Europarlamentarul danez de extremă dreapta Anders Vistisen, membru al ID, a criticat decizia, pe care a catalogat-o drept cenzură, scrie Politico.

Sondajele arată că ID ar putea veni pe locul trei în alegeri, după principalele grupuri de centru-dreapta și centru-stânga.

Întrebările vor fi adresate de spectatorii din hemiciclul Parlamentului European, de telespectatorii care urmăresc evenimentele organizate de birourile Parlamentului din statele membre UE şi de cei doi moderatori – jurnaliştii Annelies Beck, de la postul naţional belgian în limba flamandă VRT, şi Martin Reznicek, de la postul public de televiziune din Republica Cehă.

Dezbaterea se va desfăşura în limba engleză, cu interpretare în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, precum şi în limbajul internaţional al semnelor.

Nu este prima confruntare electorală dinaintea alegerilor.

O dezbatere pe teme economice organizată de Institutul Bruegel și Financial Times a avut loc în urmă cu două zile, în vreme ce o altă confruntare organizată de Politico și Studio Europa Maastricht a avut loc la sfârșitul lunii aprilie.

Ursula von der Leyen, o reprezentată a Popularilor Europeni, a venit din Germania pentru a prelua în mod neașteptat conducerea Comisiei Europene în 2019.

În timpul mandatului, s-a confruntat cu o serie de crize majore, de la pandemia COVID la războiul Rusiei împotriva Ucrainei și criza energetică.

A susținut o ambițioasă agendă verde, numai pentru a tempera această direcție, pe fondul protestelor venite din mai multe state membre.

Candidată acum pentru un al doilea mandat de președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen spune că vrea o majoritate pentru o Europă puternică, care să protejeze democrația și prosperitatea.

Nicolas Schmit conduce agenda socială a Europei din 2019 în calitate de comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

Economist, el a fost diplomat și ministru în guvernul luxemburghez, deținând portofolii-cheie, inclusiv afaceri externe, imigrație și ocuparea forței de muncă.

În martie, partidele socialiste și social-democrate din Europa l-au ales în unanimitate drept candidatul lor comun pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Terry Reintke este o europarlamentară germaăn din partea Bündnis 90/Die Grünen, din grupul Verzilor, unde a fost aleasă ca membru în 2014.

Ea este în prezent copreședintă a Grupului Verzilor/EFA și este candidată a Verzilor pentru viitoarele alegeri europene.

Înainte de aceasta, a fost purtătoare de cuvânt a Federației Tinerilor Verzi Europeni și membră a consiliului executiv al Tineretului Verde German.

Sandro Gozi, candidatul din partea liberalilor Renew la șefia Comisiei Europene, este un fost diplomat, care a predat în mai multe universități europene și americane.

El este italian, dar a ajuns membru al parlamentului Parlamentul European din partea Franței.

A ocupat poziția de coordonator Renew Europe în Comisia pentru afaceri constituționale.

Walter Baier este doctor în economie și a fost președinte național al Partidului Comunist din Austria între 1994 și 2006.

Din 2007 până în 2022, a fost coordonator politic al rețelei transform! europe.

În decembrie 2022 a fost ales președinte al Partidului Stângii Europene, poziție din care a făcut eforturi pentru a construi o alianță alianțe între forțele progresiste și democratice.

Lasă un răspuns