Ce-și doresc americanii să le spună ziariștii despre ei înșiși

Spread the love

Americanii sunt mai interesați să afle viziunile politice ale jurnalistului decât vârsta, sexul, rasa sau etnia acestuia, în timp ce credințele religioase sunt menționate, dar în procent redus și doar de anumite confesiuni religioase, potrivit unui cercetări Pew Research Center pentru 2023.

Realizatorii cercetării le-au cerut americanilor să aleagă între şase caracteristici personale: viziune politică, religie, păreri similare, vârstă, rasă sau etnie și sex.

Deși majoritatea americanilor spun că nu este important ca știrile pe care le primesc să vină de la jurnaliști care își împărtășesc opiniile politice, vârsta, sexul sau alte trăsături, ei au răspuns că cel mai important aspect dintre cele menționate este ca jurnaliștii să-și împărtășească viziunile, perspectivele politice.

Aproximativ patru din zece americani spun că este important să primească știri de la jurnaliști care își fac transparente opiniile politice (39%).

Este aproape dublu față de ponderea celor care spun același lucru despre primirea de știri de la jurnaliștii care își împărtășesc opiniile religioase (22%) sau care vorbesc sau au păreri similare ca ale lor (20%).

Mult mai puțini (15%) spun că vor știri de la jurnaliști cu o vârstă similară cu a lor sau de la cei își fac publică rasa sau etnia (14%) sau sexul (10%).

La mai multe dintre aceste întrebări, opiniile variază în funcție de opiniile politice ale respondenților, vârsta și alte trăsături personale.

Republicanii și democrații spun în procente similare că este important ca știrile pe care le primesc să vină de la jurnalişti care își împărtășesc opiniile politice.

Patru din zece republicani și independenți orientați spre Partidul Republican spun acest lucru, în comparație cu 41% dintre democrați și independenții apropiați de Partidul Democrat.

Atunci când vine vorba de partid și ideologie, oamenii care se plasează la fiecare capăt al spectrului politic au mai multe șanse decât cei din centru să spună că viziunea politică a jurnaliştilor este importantă.

Aproximativ jumătate dintre republicanii conservatori (47%) și democrații liberali (50%) spun că este important ca știrile pe care le primesc să vină de la jurnaliști care își împărtășesc afinitățile.

Proporții mai mici de republicani liberali și moderați (29%) și democrați conservatori și moderați (33%) susțin această opinie.

Tinerii sunt mai predispuși decât americanii în vârstă să spună că doresc știri de la jurnaliști care au aproximativ aceeași vârstă cu ei.

Dintre adulții americani cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, 23% spun că acest lucru este oarecum important, în comparație cu unul din zece dintre cei cu vârsta de 65 și peste.

Adulții mai tineri au, de asemenea, mai multe șanse decât adulții în vârstă să spună că este important ca jurnaliștii de la care primesc știri să fie de același sex ca ei; totuși, marea majoritate spun că acest lucru nu este important.

Aproximativ 16% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani spun că este cel oarecum important ca jurnaliștii să-și împărtășească sexul, față de 6% dintre cei de 65 de ani și peste.

Americanii de culoare sunt mai predispuși decât alte grupuri rasiale sau etnice să spună că este important să primească știri de la jurnaliști care împărtășesc mai multe despre ei, în special rasa sau etnia lor.

Aproximativ patru din zece americani de culoare (41%) spun că este oarecum important ca știrile pe care le primesc să provină de la jurnalişti care își împărtășesc rasa sau etnia.

Un sfert dintre hispanici, 20% dintre asiatici și doar 5% dintre americanii albi spun același lucru.

În general, americanii care se identifică cu o religie au mai multe șanse decât cei care sunt atei să considere oarecum important să primească știri de la jurnaliștii care își împărtășesc opiniile religioase (26% față de 15%).

Printre creștini, protestanții spun mai des decât catolicii că este important ca jurnaliștii să-și împărtășească opiniile religioase (30% față de 21%).

Dar există și diferențe între protestanți și între catolici:Protestanții evanghelici albi (37%) și protestanții de culoare (33%) au de aproximativ două ori mai multe șanse decât protestanții albi neevanghelici (16%) să spună asta.

Aproximativ trei din zece catolici hispanici spun acest lucru (28%), comparativ cu 17% dintre catolicii albi.

Foto: Aleksandr Fedorov | Dreamstime.

com

Lasă un răspuns