Prim-ministrul georgian Irakli Kobahidze a acuzat joi un comisar european de „şantaj” şi „ameninţare oribilă”, înaintea unui nou vot în parlamentul Georgiei privind legea asupra „influenţei străine”, denunţată de UE şi SUA, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Potrivit premierului, „un comisar european”, al cărui nume nu l-a dezvăluit, în cursul unui apel telefonic, a enumerat măsurile pe care Occidentul le-ar putea lua dacă această lege va fi definitiv adoptată, după care i-ar fi spus, cu referire la premierul slovac care a fost recent victima unei tentative de asasinat: „Ai văzut ce s-a întâmplat cu Fico, fii foarte atent”, referire la tentativa recentă de asasinare a premierului Slovaciei, Robert Fico.
Dincolo de această „ameninţare oribilă”, Kobahidze a acuzat – într-un comunicat – „politicieni străini de rang înalt” de „şantaj la adresa poporului georgian şi guvernului său ales democratic”.
În pofida manifestaţiilor uriaşe şi avertismentelor din partea UE şi a Washingtonului, parlamentul georgian a adoptat la 14 mai un proiect de lege asupra „influenţei străine” care, potrivit criticilor săi, este inspirat dintr-o lege rusească, utilizată de Kremlin din 2012 pentru a suprima orice fel de opoziţie faţă de regim.
Preşedinta proccidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili, a blocat prin veto această lege, pe care a refuzat să o promulge, dar parlamentul de la Tbilisi – dominat de partidul Visul Georgian al premierului, plănuieşte să depăşească vetoul prezidenţial printr-un vot aşteptat marţea viitoare.
Legea prevede că orice organizaţie neguvernamentală sau organ de presă care primeşte mai mult de 20% din finanţare din străinătate trebuie să se înregistreze ca „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.
Fostă republică sovietică, Georgia este oficial candidată la aderarea la Uniunea Europeană din decembrie 2023.
Chiar dacă Visul Georgian susţine oficial obiectivul înscris în Constituţie de aderare într-o zi la UE şi NATO, acest partid, aflat la putere din 2012, a înmulţit în ultimii ani măsurile de apropiere a ţării de Moscova, notează AFP.