O înregistrare video cu cinci femei-soldat capturate pe 7 octombrie, difuzată în Israel / „Imaginile dezvăluie tratamentul umilitor și traumatizant”

Spread the love

Familiile celor cinci femei-soldat israeliene ținute ostatice în Gaza au dat miercuri permisiunea ca imaginile care arată momentul capturării lor pe 7 octombrie într-o bază militară să fie difuzate în mass-media, potrivit AFP.

Imaginile, care durează puțin peste 3 minute și sunt extrase dintr-o înregistrare video de două ore filmată cu un Go-pro de către comandourile Hamas, potrivit familiilor, le arată pe tinerele femei, unele cu fața plină de sânge, așezate pe jos în pijamale, cu mâinile legate la spate de către răpitorii lor.

Unele încearcă să le vorbească în engleză, părând îngrozite și implorând.

Apoi, în țipetele bărbaților din Hamas, au fost duse într-un jeep militar, pe fondul unor rafale de focuri de armă.

„Este timpul să acționăm sau sângele surorii mele și al celorlalți ostatici va fi pe mâinile” guvernului israelian, a declarat pentru AFP Sasha Ariev, 24 de ani, sora uneia dintre femeile răpite din bază, Karina Ariev.

„Toată lumea a văzut acum aceste tinere în pijamale luate în captivitate (.

.

.

), singura victorie este să le aducem înapoi repede și în viață”, a adăugat Sasha Ariev.

În opinia ei, publicarea acestor imagini ar trebui să marcheze „o întoarcere la 180 de grade” în deciziile guvernului.

„Imaginile dezvăluie tratamentul violent, umilitor și traumatizant la care au fost supuse fetele în ziua răpirii lor”, a afirmat Forumul Familiilor Ostașilor într-un comunicat.

Ele îmi vor „întări determinarea de a lupta cu toată puterea mea până când Hamas va fi eliminat, pentru a mă asigura că ceea ce am văzut în această seară nu se va mai întâmpla niciodată”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu pe contul său de Telegram.

Videoclipul, „care durează 3 minute și 10 secunde, a fost editat și cenzurat pentru a exclude scenele cele mai tulburătoare, cum ar fi numeroșii tineri uciși la baza Nahal Oz (.

.

.

), precum și numeroase scene de brutalitate extremă”, se arată în comunicat.

Peste 50 de soldați au fost uciși la 7 octombrie în baza Nahal Oz, care a fost luată cu asalt de comandouri ale mișcării islamiste palestiniene.

În această bază, 15 femei neînarmate, responsabile cu paza frontierei, au fost ucise în acea zi, potrivit armatei israeliene.

Șapte dintre ele au fost luate ostatice.

Una dintre acestea a fost eliberată în cadrul unei operațiuni militare israeliene, iar cadavrul unui alt soldat a fost găsit în Gaza și dus în Israel.

Din cele 252 de persoane luate ostatice în timpul atacului din 7 octombrie, 124 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei.

Imagini cu soldații ostatici au circulat încă din 7 octombrie, dar extrasele video difuzate miercuri sunt inedite, familiile fiind de acord să le difuzeze pentru a accelera un proces de negociere care să ducă la eliberarea lor.

Lasă un răspuns