Premierul Norvegiei a anunțat miercuri dimineață că țara sa va recunoaște statul palestinian.
Decizia va fi urmată de anunțuri similare din partea altor țări europene, printre care Spania și Irlanda, scrie Reuters.
Norvegia recunoaște Palestina ca stat separat, au anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Jonas Gahr Støre și ministrul de externe Espen Barth Eide.
„Nu poate exista pace fără un stat palestinian”, a declarat Støre, citat de Aftenposten.
El a subliniat că decizia este în interesul Israelului și a subliniat că un astfel de pas nu mai poate aștepta până la încheierea unui acord de pace.
Decizia vine în contextul în care forțele israeliene au condus în luna mai atacuri asupra zonelor din nordul și sudul Fâșiei Gaza, provocând un nou exod de sute de mii de persoane, și au restricționat drastic fluxul de ajutoare, crescând riscul de foamete în teritoriul palestinain.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene au indicat în ultimele săptămâni că intenționează să anunțe recunoașterea statului palestinain, susținând că o soluție cu două state în Orientul Mijlociu este esențială pentru o pace durabilă în regiune.
Norvegia este un aliat apropiat al SUA, iar Oslo a încercat să ajute la medierea unei păci între Israel și palestinieni în mai multe rânduri în ultimele decenii.
Luna trecută, premierul Jonas Gahr Stoere a declarat că țara sa este pregătită să ia o decizie privind recunoașterea unui stat palestinian, dar că nu a decis încă momentul potrivit.
O majoritate covârșitoare a Adunării Generale a ONU a hotărât pe 10 mai că palestinienii merită statut de membri cu drepturi depline în organizație, acordându-le unele drepturi suplimentare, în timp ce SUA s-au abținut.
Tot pe 10 mai, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell a declarat că Spania, Irlanda și alte state din Uniunea Europeană plănuiesc să recunoască statul Palestina.
Peste 140 de țări au recunoscut deja Palestina ca stat independent.
Majoritatea acestor țări sunt situate în Africa, America de Sud și Asia.
Suedia, care are o comunitate palestiniană numeroasă, a devenit în 2014 prima țară din UE care a recunoscut un „stat al Palestinei”, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România și Cipru făcând acest lucru înainte de aderarea la UE.
Decizia de la Stockholm, luată într-un moment în care eforturile de soluționare a conflictului israeliano-palestinian păreau să se afle într-un impas total, a dus la ani de relații furtunoase cu Israelul.
Teritoriile palestiniene constau în prezent din Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est.
Fâșia Gaza se află sub controlul Hamas din 2007.
După atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, Israelul a intrat în fâșie, cu scopul de a elimina organizația palestiniană.
Peste 35.
500 de persoane au fost ucise în conflict, potrivit autorităților controlate de Hamas.
Cisiordania se află sub controlul parțial al Fatah, care este partidul central al Autorității Palestiniene, recunoscute la nivel internațional.
Autoritățile autonome au stabilit Ramallah drept capitală.
În același timp însă, părți mari din Cisiordania se află sub ocupație israeliană.
Din octombrie, câteva sute de palestinieni au fost uciși în atacurile lansate de soldați și coloniști israelieni.
Ierusalimul de Est se află, de asemenea, sub ocupație israeliană.