Geert Wilders afirmă că Olanda va avea un nou guvern până la sfârșitul lunii viitoare

Spread the love

Geert Wilders, liderul Partidului Libertății care a câștigat alegerile parlamentare din Olanda, a declarat miercuri că se așteaptă ca un nou guvern să fie învestit până la sfârșitul lunii iunie după ce negocierile dintre partide s-au încheiat săptămâna trecută, relatează Reuters.

„Avem o înțelegere între negociatori”, le-a spus Wilders jurnaliștilor de la Haga în urmă cu o săptămână.

Încheierea acordului a pus capăt impasului în care clasa politică olandeză a intrat în data de 22 noiembrie a anului trecut, când Partidul Libertății condus de Wilders a devenit câștigătorul surpriză al alegerilor parlamentare, fără a avea însă o majoritate clară.

Wilders anunțase în luna martie că renunță la intenția de a deveni el însuși premier pentru a avansa negocierile între partide.

Fostul ministru laburist Ronald Plasterk, un profesor universitar considerat favoritul să conducă noul guvern, a anunțat weekendul acesta că nu își dorește funcția.

Plasterk a fost unul dintre negociatorii între partidele care vor forma coaliția de guvernare.

„Sunt încrezător că vom găsi o soluție”, a declarat Wilders într-o dezbatere despre acordul de guvernare încheiat de coaliție, adăugând că formarea cabinetului va mai dura probabil 5 săptămâni.

El a spus totodată că noul premier nu va fi „ținut în lesă” de liderii politici din parlament, dar că el va trebui să respecte acordul de guvernare convenit de partide.

Din noua coaliție de guvernare vor face parte Partidul Libertății al lui Wilders, partidul Noul Contract Social, formațiunea BoerBurgerBeweging (BBB) fondată de fermierii olandezi și Partidul Popular pentru Libertate și Democrație din care face parte actualul premier olandez Mark Rutte.

Printre prevederile incluse în acordul de guvernare se numără o reducere cu 1,6 miliarde de euro a contribuției Olandei la bugetul UE, o măsură care foarte probabil va pune noul executiv olandez pe o traiectorie de coliziune cu Comisia Europeană.

Coaliția de guvernare dorește de asemenea ca Olanda să primească mai multe derogări de la UE în ceea ce privește reglementările privind migrația și cele legate de mediu.

Principalul consilier pentru politici al guvernului a declarat marți că astfel de inițiative au o șansă mică de reușită, însă Wilders a respins astăzi posibilitatea unei înfrângeri la Bruxelles.

„Premierul va avea sarcina de a merge în Europa și rezolve asta.

Iar eu am încredere că acest lucru se va întâmpla”, a spus el în cadrul dezbaterii.

Lasă un răspuns