DOCUMENT Cât va fi salariul minim brut începând de anul viitor. Formula de calcul și scenariile cu care lucrează Guvernul

Spread the love

Guvernul va discuta joi cu sindicatele și patronatele o nouă formulă de calcul a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Acesta va ține cont de mai mulți indicatori prognozați și se va calcula în funcție de „un nivel orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut”, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern prezentat Blocului Național Sindical (BNS).

Dacă salariul minim va fi majorat la 3.

700 de lei de la 1 iulie 2024, salariul minim brut ar ajunge la 4.

121 de lei sau 4.

285 de lei, de la 1 ianuarie 2025.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognoza, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern care a fost prezentat săptămâna trecută Blocului Național Sindical (BNS).

Salariul minim brut pe țară garantat în plată se stabilește sau se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, conform formulei: Conform formulei, după ajustarea salariului minim brut garantat în plată se calculează noul raport dintre salariul minim brut ajustat și salariul mediu brut prognozat.

Valoarea obținută se compară cu indicatorul de referință de 50% prevăzut la art.

164 alin.

(4) pct.

v din Legea nr.

53/2003 – Codul muncii (.

.

.

).

Liderii BNS au prezentat marți seara către media atât acest proiect de HG, cât și câteva exemple de calcul pe noua formulă, așa cum au fost propuse de Guvern.

Exemplul I: În condițiile în care salariul minim brut este în prezent la 3.

300 de lei, prin formula propusă ar rezulta un salariu minim brut de 3.

581 de lei.

Exemplul II: În condițiile în care salariul minim brut va fi majorat la 3.

700 de lei de la 1 iulie 2024, prin formula propusă ar rezulta un salariu minim brut de 3.

963 de lei.

Guvernul, sindicatele și patronatele se vor întruni joi, de la ora 14:00, în Consiliul Național Tripartit pentru a dezbate acest proiect de HG privind mecanismul de stabilire a salariului minim brut, au precizat oficialii BNS.

România ar trebui să transpună în acest an Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană și acest proiect de HG ar rezolva o parte din problemă.

Separat Guvernul pregătește și un proiect de lege modificarea și completarea Legii nr.

53/2003 – Codul muncii.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, susține că a propus modificări la această formulă de calcul a salariului minim.

Al doilea aspect semnalat de BNS este acela că există o Directivă a UE care cere să ții cont de puterea de cumpărare a salariului minim, lucru care nu s-ar respecta în forma acestui proiect de act normativ.

Pentru a coordona procesul de stabilire și actualizare a salariului minim, BNS a propus și instituirea unui Consiliul de Coordonare Științifică, din care să facă parte și reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor.

Potrivit liderului BNS, discuții pe marginea acestui mecanism vor avea loc joi în Consiliul Național Tripartit și în funcție de ce se decide, proiectul de HG ar trebui să fie adoptat în aproximativ 2 săptămâni, astfel încât până la sfârșitul lunii octombrie să fie făcute simulări și să se anunțe propunerea de salariu minim brut pentru 1 ianuarie 2025.

Lasă un răspuns