O rezoluție a Rusiei, prezentată în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, prin care se cerea tuturor țărilor să împiedice „pentru totdeauna” amplasarea, utilizarea sau amenințarea cu instalarea oricăror arme, inclusiv cele nucleare, în spațiul cosmic, a fost respinsă luni, organismul internațional format din 15 membri fiind divizat în privința acestei măsuri, informează Reuters.
Proiectul de rezoluție nu a reușit să obțină cele minimum nouă voturi necesare: șapte membri au votat „pentru”, șapte „împotrivă” și unul s-a abținut.
Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franța pot exercita un drept de veto doar dacă un proiect obține cel puțin nouă voturi.
Moscova a înaintat textul după ce luna trecută și-a exprimat dreptul de veto la o rezoluție elaborată de SUA care cerea țărilor să prevină o cursă a înarmării în spațiul cosmic.
Veto-ul exprimat de Rusia a determinat Statele Unite să se întrebe dacă nu cumva Moscova ascunde ceva.
„Ne aflăm astăzi aici pentru că Rusia încearcă să distragă atenția globală de la dezvoltarea unui nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear”, a declarat Robert Wood, adjunctul ambasadorului american, în fața Consiliului de Securitate, înainte de vot.
De asemenea, el a acuzat Rusia că a lansat joi pe orbita joasă a Pământului un satelit despre care SUA „evaluează că este probabil o armă de contra-spațiu, probabil capabilă să atace alți sateliți de pe orbita joasă a Pământului”.
„Rusia a desfășurat această nouă armă de contra-spațiu pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american”, a spus Wood, adăugând că lansarea din 16 mai a urmat lansărilor de sateliți ruși – „probabil cu sisteme de contra-spațiu pe orbita joasă a Pământului” – din anii 2019 și 2022.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a răspuns: „Nici măcar nu am înțeles pe deplin despre ce vorbea”.
Tratatul privind spațiul cosmic din 1967 interzice deja semnatarilor – printre care Rusia și Statele Unite – să plaseze „pe orbita Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere în masă”.
Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pentru a o plasa în spațiu, acuzație pe care Rusia a negat-o.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este împotriva amplasării de arme nucleare în spațiu.
Nebenzia a mai spus că proiectul de rezoluție al Rusiei acoperă atât armele de distrugere în masă, cât și toate formele de alte arme, și că acesta are ca scop oprirea unei curse a înarmării în spațiul cosmic.