Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au avut marți o discuție telefonică, au confirmat cei doi șefi de stat în postări pe X.
Dacă președintele român a precizat că discuțiile s-au concentrat „pe sprijinul continuu acordat Ucrainei”, liderul la Kiev a precizat că au vorbit despre „un nou pachet de ajutor militar care este în prezent în curs de pregătire”, fără a oferi detalii suplimentare.
„Am vorbit cu Klaus Iohannis și am mulțumit României pentru sprijinul acordat, inclusiv pentru un nou pachet de ajutor militar care este în prezent în curs de pregătire”, a precizat Zelenski în mesajul postat pe X.
„L-am informat pe președintele Iohannis cu privire la situația actuală de pe câmpul de luptă și la nevoile fundamentale de apărare ale Ucrainei, în special diferitele tipuri de sisteme de apărare aeriană”, a precizat Volodimir Zelenski.
I just had a comprehensive telephone discussion with @ZelenskyyUa, focusing on our continued support for Ukraine 🇺🇦, priorities for the upcoming #NATO Summit & consolidation of the overall security in the #BlackSea.
Also expressed our 🇷🇴 commitment to Ukraine #PeaceFormula.
În schimb, mesajul publicat de Klaus Iohannis nu oferă detalii despre pachetul de ajutor militar, ci pomenește de „sprijinul continuu pentru Ucraina”.
„Tocmai am avut o discuție telefonică cuprinzătoare cu Volodimir Zelenski, concentrându-ne pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, prioritățile pentru viitorul Summit NATO și consolidarea securității generale în Marea Neagră.
De asemenea, ne-am exprimat angajamentul României față de Ucraina”, a transmis Klaus Iohannis.
I spoke with @KlausIohannis and thanked Romania for its support, including a new military aid package that is currently being prepared.
I briefed President Iohannis on the current battlefield situation and Ukraine’s key defense needs, specifically various types of air defense… pic.
twitter.
com/JXeqAXfJtFLa rândul său, Volodimir Zelenski a precizat că cei doi au discutat privind un acord bilateral de securitate și că „este recunoscător președintelui Iohannis pentru confirmarea prezenței sale la Summitul pentru Pace și pentru eforturile de a încuraja alte țări să participe”.
Președintele Klaus Iohannis s-a declarat „deschis discuțiilor” ca România să ofere Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, el făcând aceste declarații în 7 mai, la Casa Albă, după o întâlnire cu președintele american Joe Biden.
„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană, în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuție intensă.
România dispune de aceste sisteme.
Am fost întrebați și noi.
Președintele Biden a menționat la întâlnirea noastră și am zis că sunt deschis să discutăm.
Asta înseamnă că trebuie discutat în CSAT să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără”, a declarat Klaus Iohannis.
Eu cred că vom găsi o soluţie.
Este vorba de un singur sistem Patriot.
Credeţi-mă că ştiu mai multe detalii, dar da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a mai afirmat Klaus Iohannis.
Iohannis a spus anterior că, la întâlnirea cu președintele american, i-a transmis că România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar.
„Prioritatea comună, a UE, SUA, este de a nu permite Rusiei să câștige acest război.
”Germania a promis o baterie Patriot suplimentară, în timp ce Spania a declarat că va livra rachete antiaeriene Patriot.
Alte țări europene, inclusiv Grecia, Țările de Jos, Polonia și Suedia au, de asemenea, sisteme Patriot.
În schimb, premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna trecută că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are reţineri mari ca România să dea Ucrainei un sistem de apărare Patriot, menţionând că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă şi că decizia va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
„Suntem trei state cu sistemul Patriot – este Polonia, România şi Germania.
Ştim poziţia Germaniei.
Domnul Tusk este prim-ministru al Poloniei.
La noi, conform Constituţiei, comandantul suprem al armatei este domnul preşedinte Klaus Iohannis.
Eu nu am avut o discuţie încă după vizita preşedintelui în Statele Unite.
Am avut discuţii cu ministrul Apărării.
Domnul ministru al Apărării are reţineri mari să dăm acest sistem, unul dintre sisteme să-l dăm în Ucraina”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică, la Antena 3, conform Agerpres.
El a spus că decizia va fi luată în CSAT, împreună cu preşedintele României.
„Sunt ferm convins că vom lua decizia cea mai înţeleaptă în ceea ce priveşte România, în primul rând bun”, a adăugat Marcel Ciolacu.