Iran. Încep ceremoniile funerare pentru preşedintele Raisi

Spread the love

Andreea Tobias Sursa foto: AP Funeraliile au început la Tabriz, capitala provinciei din Azerbaidjanul de Est, unde şeful statului a murit în urma prăbuşirii elicopterului său.

După Tabriz, trupul lui Raisi va fi transferat marţi în oraşul sfânt Qom, înainte de a se întoarce în capitală.

Ayatollahul Khamenei urmează să conducă rugăciunile în cadrul unei ceremonii de adio la Teheran marţi seara, înainte de marile procesiuni care vor începe în capitală miercuri dimineaţa, potrivit AFP.

Vezi mai multe articole din categoria externe Rămăşiţele lui Raisi vor fi apoi duse joi în provincia Khorasan de Sud (est), apoi în oraşul său natal, Mashhad (nord-est), unde va fi înmormântat joi seara.

Avionul preşedintelui se întorcea la Tabriz, în nord-vestul ţării, după ce participase la inaugurarea comună a unui baraj cu omologul său azer, Ilham Aliyev.

Operaţiunile de căutare şi salvare au început duminică după-amiază, când alte două elicoptere din convoiul său au pierdut contactul cu aeronava sa din cauza condiţiilor meteorologice dificile din această regiune abruptă şi împădurită.

Televiziunea de stat a anunţat moartea sa luni dimineaţă.

Luni, şeful Statului Major al forţelor armate, Mohammad Bagheri, a ordonat o anchetă privind cauzele accidentului.

În Iran, au avut loc adunări în diferite oraşe pentru a aduce un omagiu preşedintelui, care a murit în accident împreună cu alte opt persoane, printre care ministrul de externe, Hossein Amir-Abdollahian, oficiali din provincia Azerbaidjanul de Est şi şeful echipei sale de securitate.

La Teheran, mii de persoane în doliu purtând portrete ale lui Raisi s-au adunat luni în Piaţa Valiasr din centrul capitalei.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a decretat cinci zile de doliu şi l-a numit pe vicepreşedintele Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, preşedinte interimar, înaintea alegerilor prezidenţiale, care ar trebui să aibă loc în termen de 50 de zile şi care au fost stabilite pentru 28 iunie.

Principalul negociator nuclear al Iranului, Ali Bagheri, care a fost adjunctul lui Amir-Abdollahian, a fost numit ministru de externe interimar.

Lasă un răspuns