DOCUMENT Guvernul vrea să majoreze cu 10% salariile unor bugetari, inclusiv din primăriile cu până la 20.000 de locuitori, chiar în lunile cu alegeri / Reacția angajaților de la Guvern

Spread the love

După protestele din această lună, Guvernul vrea să acorde creșteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe, respectiv pentru luna iunie și septembrie 2024 (când au loc alegeri) pentru mai mulți bugetari printre care cei din Cultură, Diplomație, aparatul de lucru al Guvernului sau din primăriile cu până la 20.

000 de locuitori.

Impactul bugetar este de peste 1,12 miliarde de lei.

Ministerul Muncii a pus marți seara în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență care vizează creșteri salariale ale mai multor categorii de bugetari, invocând diferenţele salariale manifestate între funcţii din administraţia publică centrală şi unele structuri subordonate ale acestora din teritoriu.

Nivelul salariului de bază se va majora cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024.

Totodată se prevede ca personalul agențiilor județene pentru protecția mediului și agenției pentru protecția mediului municipiul București să beneficieze de salarizare corespunzătoare funcțiilor publice de stat prevăzute la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Proiectul prevede și posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziția de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

Actul mai stipulează înființarea unei Comisii Centrale pentru Drepturi Salariale instituită prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale, ministrului finanțelor și ministrului justiției, pentru soluționarea unor aspecte de natură tehnică în vederea corectei aplicări a situațiilor semnalate și pentru dezlegarea unor chestiuni privind drepturile de natură salarială.

Impactul bugetar pentru aceste creșteri salariale este estimat la peste 1,12 miliarde de lei.

Creșterile propuse nu îi mulțumesc însă pe angajații Aparatului de lucru al Guvernului, aflați în grevă japoneză de vinerea trecută.

Acesta a spus că angajații de la Guvern vor continua greva japoneză.

Angajații aparatului de lucru al Guvernului au intrat vineri în grevă japoneză, deoarece premierul Ciolacu le-a refuzat creșterea cu 30% a salariului de bază pentru eliminarea inechității salariale față de alți angajați din administrația publică.

Lasă un răspuns