Spania a anunțat marți că retragerea ambasadorului său de la Buenos Aires este „permanentă”, într-o escaladare a scandalului diplomatic declanșat de afirmațiile depreciative ale președintelui argentinian Javier Milei la adresa soției premierului spaniol Pedro Sanchez, scrie Reuters.
Spania anunțase deja duminică rechemarea ambasadoarei sale din Argentina și a solicitat scuze oficiale din partea Argentinei, după ce Milei a insultat-o pe Begona Gomez la un miting organizat la Madrid de partidul de extremă-dreapta Vox, în cadrul unei vizite în care a ignorat și protocoalele obișnuite de întâlnire cu regele și cu prim-ministrul.
Gomez a fost subiectul unei anchete judiciare care a implicat acuzații de trafic de influență și corupție în afaceri din partea unui grup de activiști, deși procuratura din Madrid a cerut clasarea acestui dosar din cauza lipsei de probe.
„Ambasadoarea va rămâne permanent la Madrid”, le-a spus reporterilor ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, folosind un jargon diplomatic mai puternic decât în zilele precedente.
„Nu avem niciun interes și nici nu dorim o escaladare, dar este obligația guvernului să apere demnitatea și suveranitatea instituțiilor spaniole, mai ales atunci când agresiunea are loc în capitala Spaniei”, a adăugat șeful diplomației iberice.
Albares a precizat că ambasada din Argentina va fi condusă de însărcinatul cu afaceri, menționând că, deși diferențele ideologice sunt discutabile, „anumite lucruri nu sunt”.
„Este absurd, tipic unui socialist arogant”, a declarat Milei, ca reacție după decizia Madridului, adăugând că nu îl va retrage în schimb pe ambasadorul argentinian, potrivit AFP.
„Nu, în niciun caz”, a răspuns Milei, întrebat de canalul LN+ dacă Argentina își va retrage la rândul ei ambasadorul din Spania.
„Acest lucru pătează imaginea internațională a Spaniei și (arată) cât de aroganți sunt, ca și cum ar crede că ei sunt Statul și că nimeni nu le poate spune nimic”, a mai afirmat președintele argentinian.
Referindu-se la comentariile care au declanșat scandalul, Milei a spus că faptul că Sanchez s-a simțit vizat este „problema lui, a fost o frază care nu conținea nume și de acolo a făcut o escaladare diplomatică fără sens”.
„Dacă el se simte vizat este pentru că ar fi corupt, nu este vina mea”, a adăugat liderul argentinian.
Luni, Jose Manuel Albares a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul Argentinei în Spania după controversatele declarații ale lui Javier Milei la adresa soţiei premierului spaniol.
„Chiar în această dimineaţă, ambasadorul argentinian a fost convocat.
Îl voi înştiinţa despre gravitatea situaţiei şi îi voi cere din nou să exprime scuze publice din partea lui Javier Milei”, a declarat șeful diplomației spaniole la postul de radio Cadena Ser, la o zi după atacurile preşedintelui argentinian, care a acuzat-o pe soţia lui Sanchez că este „coruptă”.
Preşedintele ultra-liberal argentinian a susţinut duminică, la o reuniune la Madrid a partidelor extremei-drepte europene, un discurs în care a „jignit” Spania, pe premierul socialist spaniol Pedro Sanchez şi pe soţia acestuia.
„Elitele mondiale nu îşi dau seama cât de distructive sunt ideile socialismului.
Ele nu-şi dau seama de tipul de societate şi de ţară pe care-l pot produce, de tipul de oameni agăţaţi de putere şi de nivelul de abuzuri pe care-l generează”, a spus Milei la Convenţia „Europa Viva 24”, o reuniune la care au participat în capitala spaniolă partide suveraniste europene şi la care el a fost invitat special, întâlnire organizată de partidul spaniol de extremă dreapta Vox şi criticată de premierul socialist Pedro Sanchez, potrivit Agerpres.
„Când aveţi o femeie coruptă, vă murdăriţi şi aveţi nevoie de cinci zile de reflecţie”, a mai spus preşedintele argentinian, făcând aluzie la soţia premierului Sanchez, Begona Gomez, pe numele căreia un tribunal din Madrid a deschis în aprilie un dosar de „corupţie” şi „trafic de influenţă”, cazul fiind clasat la scurt timp apoi de Parchetul din Madrid.
După deschiderea dosarului, premierul Sanchez a anunţat că-şi suspendă activitatea pentru puţin timp de reflecţie asupra rămânerii sau nu în fruntea guvernului, hotărând în cele din urmă să rămână în funcţie.