Reacții după moartea președintelui din Iran. Hamas deplânge „o pierdere imensă”

Spread the love

Gruparea palestiniană Hamas, liderul Comitetului Suprem Revoluționar al grupării Houthi din Yemen și președintele indian Narenda Mondi au fost primii care au transmis mesaje de condoleanțe după ce Iranul a confirmat oficial decesul președintelui Ebrahim Raisi, relatează Reuters.

O declarație în numele grupării Hamas, apropiate de autoritățile iraniene, transmite „cele mai profunde condoleanțe și solidaritatea” Hamas pentru liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, guvernul iranian și poporul iranian după „această pierdere imensă”.

Hamas menționează că liderii iranieni care și-au pierdut viața au sprijinit cauza palestiniană și rezistența împotriva Israelului.

Gruparea își mai exprimă încrederea că „instituțiile adânc înrădăcinate” ale Iranului îi vor permite să depășească „repercusiunile acestei mari pierderi”.

Mohammed Ali Al-Houthi, șeful Comitetului Suprem Revoluționar al grupării Houthi din Yemen a transmis, pe X, „cele mai profunde condoleanțe poporului iranian, conducerii iraniene și familiilor președintelui Raisi și delegației însoțitoare cu privire la martiriul raportat”.

„Îi rugăm pe Dumnezeu să acorde familiilor lor răbdare și mângâiere.

Cu adevărat, îi aparținem lui Allah și lui ne vom întoarce.

Poporul iranian va rămâne să adere la liderii loiali ai poporului său, prin voia lui Dumnezeu”, a transmis Al-Houthi.

Un mesaj a venit și de la președintele Indiei, Narendra Modi.

„Profund întristat și șocat de moartea tragică a Dr.

Seyed Ebrahim Raisi, președintele Republicii Islamice Iran.

Contribuția sa la consolidarea relației bilaterale India-Iran va fi mereu amintită.

Sincere condoleanțe familiei sale și poporului Iranului.

India este alături de Iran în această perioadă de durere”, a transmis Modi pe X.

Un elicopter în care se aflau președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul iranian de Externe s-a prăbușit duminică în timp ce traversa o zonă muntoasă, în condiții de ceață densă, a declarat un oficial iranian pentru Reuters.

Inițial, televiziunea de stat iraniană anunța că aparatul de zbor a aterizat forțat, însă informațiile ulterioare, transmise de presa internațională, au indicat că elicoperul s-a prăbușit.

Echipele de intervenție au ajuns la fața locului, misiunea lor fiind îngreunată de condițiile meteo dificile din zonă.

Agenția de stat Mehr și vicepreședintele iranian Mohsen Mansouri au confirmat decesul tuturor pasagerilor aflați la bordul aeronavei.

Lasă un răspuns