Președintele Bulgariei pune tentativa de asasinare a lui Robert Fico pe seama războiului din Ucraina și cere oprirea livrărilor de arme către Kiev

Spread the love

Președintele bulgar Rumen Radev a declarat că este „imposibil” ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei și că tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico este legată de acest conflict, relatează Euractiv și Ukraîinska Pravda.

„Fiecare zi în care acest război continuă este dezastruos pentru Ucraina, Rusia și noi restul.

Acest lucru afectează inevitabil toate alegerile – din Europa, Statele Unite și tot restul lumii.

Vom alege în aceste alegeri și următoarele între război și pace.

Fiecare cetățean este obligat să înțeleagă asta”, a declarat Radev în comentarii făcute în cursul weekendului.

Bulgaria va organiza din nou alegeri parlamentare înainte de termen în data de 9 iunie, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, după ce negocierile pentru a forma un nou guvern ca parte a rotativei guvernamentale convenite anterior s-au prăbușit.

Întrebat de un jurnalist ce semnal a transmis Europei tentativa de asasinare a premierului Robert Fico miercurea trecută, președintele bulgar a răspuns tot cu comentarii despre invazia rusească din Ucraina.

„Este inacceptabil să prezentăm drept unică soluție continuarea acestui război și imposibila victorie a Ucrainei asupra Rusiei”, a declarat Rumen Radev.

„Tentativa de asasinare a unui prim-ministru european, din cauza susținerii sale pentru pace, de un fanatic radicalizat este emblematic pentru această ură și intoleranță înrădăcinată față de disidență.

Numeroși politicieni, partide și canale media au contribuit la acest lucru cu înfățișarea oricărei voci diferite ca fiind pro-rusă, ceea ce este extrem de incorect și duce la toate aceste consecințe negative”, a adăugat el.

Președintele bulgar a avertizat de asemenea că, în cazul în care războiul continuă, Ucraina va ajunge „o țară devastată demografic, cu infrastructură, industrie, producție complet distruse și acest lucru va avea repercusiuni grave nu doar pentru Ucraina, ci întreaga Europă”.

El a cerut de asemenea ca eforturile privind încheierea războiului din Ucraina să se axeze pe negocierile de pace, nu oferirea de noi arme Kievului.

„Vom avea un deznodământ asemănător cu sau fără arme.

Trebuie să înțelegem acest lucru.

Diferența va fi reprezentată de miile de victime și o țară devastată a cărei reconstrucție o vom plăti noi”.

Radev a subliniat că acest lucru este „inevitabil”.

Urmărește ultimele evoluții din a 817-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.

RO.

Lasă un răspuns