LIVE Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit în accidentul de elicopter / Vestea a fost confirmată de un oficial iranian

Spread the love

Un elicopter în care se aflau președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul iranian de Externe s-a prăbușit duminică în timp ce traversa o zonă muntoasă, în condiții de ceață densă, a declarat un oficial iranian pentru Reuters.

Inițial, televiziunea de stat iraniană anunța că aparatul de zbor a aterizat forțat, însă informațiile ulterioare, transmise de presa internațională, au indicat că elicoperul s-a prăbușit.

Echipele de intervenție au ajuns la fața locului, misiunea lor fiind îngreunată de condițiile meteo dificile din zonă.

Agenția de stat Mehr și vicepreședintele iranian Mohsen Mansouri au confirmat decesul tuturor pasagerilor aflați la bordul aeronavei.

Declaraţiile oficialilor iranieni şi relatările din presa locală sugerează o prăbuşire a elicopterului, care făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere ce transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării.

Două dintre elicoptere au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz.

De asemenea, aceleaşi declaraţii confirmă că la bordul aparatului se aflau în total nouă persoane, printre care preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.

08:15 Televiziunile din Iran difuzează rugăciuni pentru victimele accidentului aviatic între programele de știri, relatează CNN.

Acestea au fost introduse după anunțul că Ebrahim Raisi, ministrul de externe și alte șapte persoane au murit în avionul care s-a prăbușit duminică în provincia Azerbaidjanul de Est.

08:05 Guvernul iranian a convocat „o ședință de urgență” ca urmare a confirmării deceselor președintelui și ministrului de externe în urma prăbușirii elicopterului, anunță agenția de stat IRNA.

Imagini de la ședința arată scaunul în care stă de obicei Raisi gol și acoperit cu o pânză neagră în memoria președintelui, potrivit unei fotografii distribuite de agențiile de stat, preluate de CNN.

Ziua și detaliile procesiunii de doliu vor fi anunțate în viitor, a informat agenția de stat FARS.

07:54 Televiziunea de stat din Iran a confirmat moartea președintelui Ebrahim Raisi și a ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian în accidentul de elicopter, informează Reuters.

07:35Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului, după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident aviatic 07:27 Vicepreședintele iranian pentru afaceri executive, Mohsen Mansouri, a confirmat moartea președintelui Ebrahim Raisi în accidentul de elicopter pe o rețea de socializare, transmite Reuters.

07:19 Toți pasagerii elicopterului care îl transporta pe președintele și ministrul iranian de externe au fost martirizați, anunță agenția de stat Mehr.

Un elicopter care transporta președintele Ebrahim Raeisi și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian s-a prăbușit duminică într-o zonă densă de pădure din Azarbaijanul de Est.

Luni dimineață, s-a anunțat că toți pasagerii elicopterului prăbușit au fost martirizați.

Pasagerii elicopterului, printre care Ebrahim Raeisi, Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjan de Est din Iran, Malek Rahmati și ayatollahul Mohammad Ali Ale-Hashem, reprezentantul Liderului Revoluției Islamice în provincia Azerbaidjan de Est, împreună cu alte câteva persoane au fost martirizați în incident.

07:08Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit împreună cu ministrul său de externe în urma prăbușirii elicopterului său, a anunțat luni agenția de presă iraniană Mehr, transmite Reuters.

06:14 „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iranianăTeleviziunea de stat iraniană raportează că „nu există niciun semn de viață” la locul prăbușirii elicopterului, potrivit Associated Press și Reuters.

Situl se afla peste o vale abruptă, iar salvatorii nu au ajuns încă la el, a informat presa de stat.

Între timp, un oficial iranian a declarat pentru Reuters că elicopterul care îl transporta pe președinte a fost complet ars și că așteptările sunt mici că acesta ar fi supraviețuit accidentului.

Nu a existat încă o declarație oficială din partea guvernului iranian.

Explicație foto: Aeronava prăbușită care îl transporta pe președintele iranian.

Sursă foto: Handout / AFP / Profimedia05:49Epava elicopterului a fost văzută, a declarat șeful Semilunii Roșii Iraniene.

Epava elicopterului care îl transporta pe președintele Raisi a fost văzută, a declarat șeful Semilunii Roșii Iraniene pentru televiziunea de stat iraniană.

Salvatorii vor ajunge la locația elicopterului în „câteva minute”, a declarat șeful Societății Semilunii Roșii din Iran, Pirhossein Kolivand, presei de stat.

Reuters l-a citat pe Kolivand spunând că situația nu este „bună”.

05:27Cauza prăbușirii elicopterului nu este încă cunoscută – dar Iranul are un istoric precar al siguranței în transportul aerian.

Acesta este cel puțin parțial rezultatul a zeci de ani de sancțiuni americane, care au slăbit grav flota sa aeriană.

Președintele Raisi se afla la bordul unui elicopter Bell 212, au declarat agențiile de presă de stat.

Modelul a fost fabricat în SUA și nu ar fi putut fi vândut Iranului de la revoluția din 1979 încoace.

Miniștrii anteriori ai apărării și transporturilor, precum și comandanții forțelor armate terestre și aeriene ale Iranului, au murit în prăbușiri de avion sau elicopter.

Când reformatorii au fost la putere, și-au propus să modernizeze flota de avioane a țării prin negocierea unui acord cu Occidentul care să determine ridicarea sancțiunilor în schimbul limitării activităților nucleare sensibile ale Iranului.

Aceste eforturi au stagnat după ce președintele Donald Trump s-a retras din acord și a reimpus sancțiuni.

Ulterior, reformatorii au fost blamați de cei de la linia dura, care au insistat că Iranul se poate baza pe industriile sale interne pentru a îmbunătăți siguranța aviației.

04:43Într-o actualizare de dimineață devreme, agenția de știri de stat a Iranului Irna a declarat că un comandant din Corpul Gărzilor Revoluționare de elită a țării a confirmat detectarea unei surse de căldură în zona ăn care se presupune că se află aeronava, de către o dronă turcească.

Echipele de salvare, inclusiv din partea armatei, „piaptănă” zona, pe care Irna a descris-o ca fiind „stâncoasă” și „deluroasă”, și și-au restrâns căutarea la o rază de 2 kilometri.

Patru echipe de la Societatea Semilunii Roșii a Iranului (IRCS) se află în apropierea locului accidentului, a raportat Irna, citându-l pe șeful operațiunilor IRCS, Razieh Alishvandi, dar au avut dificultăți să se apropie din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

23:15Echipaje militare se îndreaptă către locul exact al prăbușirii elicopterului în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi, a declarat un comandant militar din regiune, citat de agenția oficială IRNA, conform CNN.

Potrivit comandantului Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice pentru provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, unde a avut loc accidentul, a fost primit un semnal de la elicopter și de pe telefonul mobil al unuia dintre membrii echipajului, chiar de la locul accidentului.

„Forțele militare se îndreaptă spre locație și speră să aibă vești bune”, a spus comandantul, potrivit IRNA, care nu furnizează nicio informație despre starea președintelui iranian.

22:41UE și-a activat serviciul de cartografiere pentru a ajuta Iranul să găsească elicopterul lui Raisi.

„La cererea de asistență venită din partea Iranului, activăm serviciul de cartografiere de răspuns rapid CopernicusEMS al UE, ca urmare a accidentului în care a fost implicat elicopterul care îi transporta pe președintele Iranului și pe ministrul său de externe”, a transmis pe platforma X comisarul european pentru ajutor umanitar, Janez Lenarcic.

22:32Turcia trimite echipe şi echipamente de căutare şi salvare pentru a ajuta la găsirea preşedintelui Iranului, Ebrahimi Raisi, şi a ministrului iranian de Externe, după ce elicopterul în care se aflau a aterizat forţat în apropiere de graniţa cu Azerbaidjanul, scrie The Guardian.

Un elicopter de căutare şi salvare, 32 de persoane şi şase vehicule au fost trimise în Iran, a transmis agenţia pentru prevenirea dezastrelor de la Ankara.

Alţi 15 salvatori au fost plasaţi în stare de alertă în cazul în care va fi nevoie.

21:55Elicopterul cu care s-a prăbușit președintele Iranului era de concepție rusească, un Mi-171, potrivit Associated Press.

Agenția iraniană a arătat un elicopter american Bell.

Numele aparatului de zbor, apărut pe marile agenții de presă, este un Mi-171, care se fabrică la Ulan Ude, în Republica Buriatia, regiune a Federației Ruse de la nord de Mongolia.

În imaginile furnizate cu un elicopter în aer de agenția iraniană IRNA se arată un aparat Bell.

Imagine difuzată de presa iraniană cu elicopterul președintelui Ebrahim Raisi decolând duminică (Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)21:42Căutarea elicopterului prăbuşit cu preşedintele Raisi continuă în condiţii dificile.

21:35Semiluna Roșie din Iran neagă informațiile raportate de televiziunea de stat referitoare la găsirea elicopterului prezidențial – transmite Reuters.

21:15Elicopterul președintelui Raisi a fost găsit de echipele de căutare, anunță televiziunea de stat.

21:10Președintele turc Tayyip Erdogan se declară profund întristat de accidentul de elicopter al președintelui din Iran și precizează că Turcia se află în deplin contact cu autoritățile iraniene, fiind gata să ofere orice sprijin necesar.

„Transmit cele mai bune urări vecinului, prietenului, fratelui nostru – poporul și guvernul iranian, și sper să primesc vești bune de la președintele Raisi și delegația sa cât mai curând posibil”, a scris Erdogan într-o postare pe platforma X.

20:52Un oficial iranian a anunțat la televiziunea de stat că au fost „stabilite contacte”, „în mai multe rânduri”, cu unul dintre pasageri și un membru al echipajului elicopterului președintelui.

(Reuters)20:44Ayatolllahul Khamenei face apel la iranieni să nu se „îngrijoreze” pentru țară după accidentul de elicopter al președintelui Raisi.

„Poporul iranian nu trebuie să se îngrijoreze, nu va exista nicio perturbare” în activitatea țării, a declarat liderul suprem, exprimându-și apoi speranța că „Dumnezeu îi va aduce pe președinte și însoțitorii săi înapoi în brațele națiunii”.

20:16Televiziunea de stat iraniană afirmă că vremea nefavorabilă a fost cauza prăbușirii elicopterului și care, totodată, complică în continuare eforturile de căutare și salvare.

„Este întuneric și a început să plouă, dar căutările continuă.

Echipele de salvare au ajuns în zonă.

.

.

însă ploaia a creat noroi, făcând căutările dificile”, a relatat un reporter local pentru televiziunea de stat.

Televiziunea iraniană precizează de asemenea că nu pot fi confirmate încă informații privind rănirea sau decesul unor persoane.

20:05Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a transmis că este „profund tulburat” de informațiile privind accidentul de elicopter al omologului său iranian, după ce tocmai și-a luat rămas bun de la acesta mai devreme în cursul zilei.

„Astăzi, după ce ne-am luat un rămas bun prietenos de la președintele Republicii Islamice Iran, Ebrahim Raisi, am fost profund tulburați de vestea aterizării forțate în Iran a unui elicopter care transporta delegația oficială”, spune președintele azer.

„Rugăciunile noastre către Allah sunt pentru președintele Ebrahim Raisi și delegația sa.

În calitate de țară vecină, prietenă și soră, Republica Azerbaidjan este pregătită să ofere orice asistență necesară”, a mai transmis Aliyev.

Today, after bidding a friendly farewell to the President of the Islamic Republic of Iran, Ebrahim Raisi, we were profoundly troubled by the news of a helicopter carrying the top delegation crash-landing in Iran.

Our prayers to Allah Almighty are with President Ebrahim Raisi and…19:52Trei salvatori care căutau elicopterul prăbușit sunt dați dispăruți, a declarat un purtător de cuvânt al mișcării umanitare Semiluna Roșie, potrivit The Guardian.

Echipele de căutare sunt aproape de locul în care elicopterul s-ar fi prăbușit, a relatat BBC.

Purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii a adăugat că operațiunea de căutare și salvare va încetini, deoarece se așteaptă ca vremea să devină „foarte rece” în curând, fiind prognozate mai multe ploi.

19:43Toate resursele armatei vor fi folosite pentru operațiunile de căutare și salvare, a declarat șeful Statului Major al armatei iraniene, potrivit televiziunii de stat.

Generalul Mohammad Bagheri a ordonat de asemenea Gărzilor Revoluționare să participe la eforturile de căutare.

19:24Echipele de intervenție trimise la fața locului vor ajunge în aproximativ jumătate de oră la coordonatele probabile ale elicopterului prezidențial, a relatat presa de stat iraniană, citată de Reuters.

Un număr de circa 20 de echipe au fost mobilizate pentru operaţiunile de căutare.

Ultima poziţie a elicopterul dispărut într-o zonă muntoasă este cunoscută cu aproximaţie, respectiv pădurea Dizmar din apropierea oraşului Varzaghan.

18:55Departamentul de Stat al SUA informează că „urmărește îndeaproape” informațiile din Iran privind aterizarea forțată a elicopterului care îi transporta pe președinte și ministrul de externe.

Casa Albă a transmis la rândul său că președintele Joe Biden a fost informat cu privire la evenimentele din Iran.

(Reuters)18:27Elicopterul care îi transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi și pe ministrul de externe s-a prăbușit în timp ce traversa duminică o zonă muntoasă, în condiții de ceață densă, la întoarcerea dintr-o vizită la granița cu Azerbaidjanul, a declarat pentru Reuters un oficial iranian neprecizat.

Acest oficial a mai spus că vieților președintelui Raisi și a ministrului Amir-Abdollahian sunt „în pericol după prăbușirea elicopterului”.

„Avem încă speranțe, dar informațiile care vin de la locul prăbușirii sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat acest oficial iranian pentru Reuters, sub condiția anonimatului.

Vremea rea complică eforturile echipelor de salvare, a transmis agenția oficială IRNA.

Televiziunea de stat și-a întrerupt programul obișnuit pentru a arăta rugăciunile ținute în întreaga țară pentru președintele Raisi, iar într-un colț al ecranului sunt difuzate live imagini cu echipele de salvare care căutau, mergând pe jos, într-o zona muntoasă și pe o ceață densă.

Singurele informații oficiale au venit din partea ministrului iranian de interne, Ahmed Vahidi, care a precizat la televiziunea de stat doar faptul că unul dintre elicopterele dintr-un grup de trei a suferit o aterizare forțată și că autoritățile așteaptă mai multe detalii.

Potrivit relatărilor din presa iraniană, două din convoiul de trei elicoptere care transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz, nu însă şi elicopterul la bordul căruia se aflau preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi guvernatorul regiunii, Malek Rahmati.

(Foto: Iranian Presidency / handout / AFP / Profimedia)18:15Reamintim că starea președintelui iranian Ebrahim Raisi este în continuare incertă după incidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul prezidențial.

Căutări intense sunt în desfăşurare în nord-vestul țării pentru a găsi elicopterul la bordul căruia s-ar fi aflat preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, în timp ce starea acestora încă nu este cunoscută.

17:44Rugăciuni pentru Raisi la televiziunea de stat.

Televiziunea de stat din Iran a difuzat rugăciuni pentru „siguranța președintelui Ebrahim Raisi, implicat într-un accident de elicopter”, relatează Reuters.

Televiziunea a difuzat imagini din oraşul sfânt Mashhad (al doilea cel mai populat oraș din Iran), cu mulțimi de oameni care se roagă pentru sănătatea lui Raisi.

Iran’s state TV is airing a live broadcast of prayers held at Imam Reza Shrine in Mashhad for Raisi’s health.

pic.

twitter.

com/JA5R6bgYZS17:33Agenţia oficială de presă IRNA scrie de asemenea că preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian se aflau printre pasagerii elicopterului.

17:10Agenția oficială iraniană IRNA a difuzat imagini cu echipele de intervenție care încearcă să ajungă la locul în care s-a produs incidentul cu elicopterul președintelui.

IRNA transmite că ceața densă și vremea nefavorabilă complică eforturile salvatorilor.

#BREAKING: Footage via IRNA agency of rescue workers searching in foggy and rainy conditions for the helicopter carrying Iranian president Ebrahim Raisi.

pic.

twitter.

com/ZqQs5Sqmps16:53Incidentul în care a fost implicat un elicopter din convoiul președintelui iranian, confirmat de un ministru.

Unul dintre elicopterele din convoiul care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi a avut o aterizare forțată – a confirmat ministrul de interne al țării, Ahmed Vahidi, la televiziunea de stat, adăugând de asemenea că misiunea echipelor de intervenție e îngreunată de condițiile meteo dificile, transmite Reuters.

16:45Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost duminică dimineață în Azerbaidjan, pentru a inaugura un dig împreună cu președintele azer Ilham Aliyev, relatează agenția Associated Press.

Barajul este al treilea pe care cele două țări l-au construit în comun pe râul Aras.

(Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)16:36Salvatorii se îndreaptă spre locul accidentului, a transmis televiziunea de stat, dar condițiile meteo nefavorabile le îngreunează misiunea.

În zonă au fost raportate ploi abundente și vânt.

16:00Televiziunea de stat din Iran a anunțat că echipele de intervenție încearcă să ajungă la un elicopter care ar fi fost implicat într-un „incident” în timp ce zbura într-un convoi care îl transporta pe președintele Ebrahim Raisi.

Nu au fost prezentate însă detalii cu privire la ce s-a întâmplat cu elicopterul și nici despre persoanele aflate la bord.

Agențiile de știri iraniene au oferit explicații diferite, menționează Associated Press, iar potrivit Reuters, care citează tot presa iraniană, elicopterul ar fi aterizat forțat.

Nu există deocamdată o confirmare oficială cu privire la incident.

Preşedintele Ebrahim Raisi călătorea la acel moment în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est.

Televiziunea de stat a descris zona în care ar fi avut loc incidentul ca fiind în apropiere de Jolfa, un oraș aflat la granița cu țara vecină Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala Teheran.

Iran President Raisi was flying from a meeting with Ilham Aliyev in Tehran when the incident occurred.

Video footage shows the head of the Islamic Republic on board shortly before the helicopter made a hard landing in mountainous terrain due to foggy conditions.

pic.

twitter.

com/ofWEP0cL2D

Lasă un răspuns