Elicopterul preşedintelui iranian Raisi s-a prăbuşit. A fost găsit complet distrus de echipele de salvare.

Spread the love

  Echipele de salvatori nu au detectat luni „niciun semn” de viaţă umană în elicopterul la bordul căruia s-a aflat preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi care s-a prăbuşit duminică în nord-vestul Iranului.

 „În acest stadiu nu există niciun semn care să indice că pasagerii elicopterului sunt în viaţă”,  a anunţat televiziunea iraniană după localizarea aparatului de zbor.

Elicopterul a fost implicat duminică într-un accident într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului.

La bordul aparatului de zbor se aflau mai mulţi oficiali, între care preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.

Declaraţiile oficialilor iranieni şi relatările din mass-media locale au indicat o prăbuşire a elicopterului, care făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere ce transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării.

Două dintre elicoptere au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz.

Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că „viaţa preşedintelui Republicii, precum şi cea a ministrului de externe sunt în pericol”.

Situaţia este prevăzută în mod expres la articolul 131 din Constituţia iraniană, care stipulează că „în caz de deces, revocare din funcţie, demisie, absenţă sau boală de peste două luni a preşedintelui Republicii, prim-vicepreşedintele republicii, sub rezerva acordului Liderului, preia atribuţiile şi responsabilităţile preşedintelui, iar un consiliu format din preşedintele Adunării, şeful sistemului judiciar şi prim-vicepreşedintele republicii este obligat să ia măsuri pentru a asigura alegerea unui nou preşedinte al republicii în termen de cel mult cincizeci de zile”, potrivit hotnews.

roÎn acest caz, din anul 2021, prim-vicepreşedintele Republicii Iran este Mohammad Mokhbér, fost director al unei bănci iraniene şi fost viceguvernator al provinciei Khuzestan din vestul ţării.

El a fost numit în acelaşi an în care conservatorul Ebrahim Raisi a fost ales preşedinte al Republicii Iraniene.

În caz de incapacitate a lui Raïsi, Mohammad Mokhbér ar urma să asigure interimatul pentru o perioadă de maximum 50 de zile.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns