Doi tineri români vor conduce Forumul European de Tineret în următorii doi ani: „E momentul să ne revendicăm spațiul la masa deciziilor”

Spread the love

Doi tineri români, Rareș Voicu și Andreea Scrioșteanu, au fost aleși în conducerea Forumului European de Tineret, platforma care reprezintă peste 100 de organizații de tineret din toată Europa.

Este pentru prima dată când cineva din România ocupă o funcție atât de importantă în cadrul Forumului, conform unui comunicat de presă transmis redacției HotNews.

ro.

Rareș Voicu a fost ales președintele Forumului European de Tineret, iar Andreea Scrioșteanu vicepreședintă.

Mandatele celor doi vor dura doi ani.

„Ei au fost aleși joi, 16 mai 2024, la Mollina (Spania) în cadrul Adunării Generale a Forumului European de Tineret (YFJ), fiind susținuți de Consiliul Tineretului din România (CTR), respectiv Organizația Europeană a Elevilor (OBESSU) și votați de organizațiile de tineret din toată Europa”, se arată în comunicatul de presă.

Rareș Voicu și Andreea Scrioșteanu au fost din 2022 și până la preluarea noilor funcții membrii ai Biroului de Conducere al aceleiași organizații.

Rareș Voicu a fost, în perioada 2020-2021, președinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE).

El susține scăderea vârstei de vot la 16 ani.

„La nivel european, el a reprezentat elevii români în biroul de conducere al Organizației Europene a Elevilor, precum și în biroul de conducere al Forumului European de Tineret.

În această poziție, el a pledat pentru scăderea vârstei de vot la 16 ani în toate statele europene, precum și pentru includerea mai multor nevoi ale tinerilor în prioritățile partidelor politice europene pentru alegerile Parlamentului European”, se arată în comunicatul de presă.

Andreea Scrioșteanu a fost vicepreședintă a Consiliului Tineretului din România și membră a organizației „Cercetașii României”, „promovând în actualul mandat european nevoia recunoașterii universale a drepturilor tinerilor, cooperarea regională cu țările din Parteneriatul Estic și Balcanii de Vest și politicile bazate pe date privind calitatea vieții tinerilor conform Youth Progress Index”.

„Ea s-a remarcat atât prin coordonarea răspunsului organizațiilor de și pentru tineret de la nivel european la criza umanitară generată de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cât și prin contribuțiile aduse în reprezentarea tinerilor la Națiunile Unite în Geneva”, arată aceeași sursă.

„Tinerii vor fi vizibili.

De la recunoașterea universală a drepturilor tinerilor, la susținerea creșterii finanțării pentru organizațiile de tineret, la lupta pentru o tranziție ecologică echitabilă și politici care să garanteze standarde de viață suficiente pentru tineri, ei își propun ca Forumul European de Tineret să fie o portavoce pentru prioritățile tinerilor din toată Europa”, conform comunicatului de presă.

„Tineri din Europa, e momentul să ne revendicăm spațiul la masa deciziilor! Mă bucură și mă responsabilizează deopotrivă încrederea acordată de colegii noștri din Consiliile Naționale de Tineret și Organizațiile Neguvernamentale Internaționale de Tineret, parte din Forumul European de Tineret.

Am încredere că alături de Rareș și cu sprijinul Consiliului Tineretului din România putem contura viitorul nostru European după nevoile și aspirațiile tinerilor.

Noi, tinerii români suntem vocali și prezenți”, a spus Andreea Scrioșteanu.

„Începând cu luna iulie a acestui an, cea mai mare platformă de tineret din lume va avea în conducerea sa doi români.

Mandatul primit din partea organizațiilor membre ale Forumului European de Tineret este unul clar – în următorii doi ani, vom continua activitatea organizației pentru a obține condiții de viață mai bune pentru tinerii din întreaga Europă, precum și un nivel mai puternic de participare a tinerilor în procese democratice la toate nivelurile.

Unul din șase europeni este tânăr – misiunea noastră este să ne asigurăm că acest lucru se reflectă și în procesele decizionale”, explică și Rareș Voicu.

Forumul European de Tineret are în componență peste 100 de organizații de tineret din Europa, care reprezintă zeci de milioane de tineri.

Forumul este parte din grupul de coordonare al dialogului pe care instituțiile Uniunii Europene îl au cu tinerii, prin care decidenții care iau decizii ce influențează viața tinerilor pot discuta cu aceștia pentru a le afla opiniile.

Lista cu toate organizațiile care fac parte din Forumul European de Tineret poate fi văzută AICI.

Citește și:

Lasă un răspuns