Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului, după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident aviatic

Spread the love

Mohammad Mokhber, 68 de ani, este primul vicepreședinte al Iranului care a devenit președinte interimar, după ce Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter, notează Reuters.

În calitate de președinte interimar, Mokhber face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, împreună cu președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar, care va organiza noi alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile de la moartea președintelui.

Născut la 1 septembrie 1955, Mokhber, la fel ca Raisi, este considerat un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat.

Mokhber a devenit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte.

Mokhber a făcut parte dintr-o echipă de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie și a fost de acord să furnizeze rachete sol-sol și mai multe drone armatei ruse, au declarat surse pentru Reuters la acea vreme.

Din echipă mai făceau parte doi oficiali de rang înalt din cadrul Gărzilor Revoluționare ale Iranului și un oficial din cadrul Consiliului Suprem de Securitate Națională.

Mokhber fusese anterior șeful Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități pe care le sancționa pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau legate rachete balistice”.

Doi ani mai târziu, UE l-a eliminat de pe listă.

În 2013, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Setad și 37 de companii pe care le supraveghea pe o listă de entități sancționate.

Setad, al cărei nume complet este Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam, sau sediul central pentru executarea ordinului imamului, a fost înființat în temeiul unui ordin emis de fondatorul Republicii Islamice, predecesorul lui Khamenei, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Acesta a ordonat consilierilor să vândă și să administreze proprietățile presupuse a fi abandonate în anii haotici de după Revoluția Islamică din 1979 și să direcționeze cea mai mare parte a încasărilor către organizații caritabile.

Lasă un răspuns