Guvernul lui Netanyahu s-ar putea rupe. Netanyahu acuză cel mai mare partid că a ales „să dea un ultimatum premierului în loc să dea un ultimatum Hamas-ului”

Spread the love

Gabriel Negreanu Benny Gantz a ameninţat că va părăsi guvernul israelian, într-un ultimatum care sporeşte presiunea politică asupra premierului Benjamin Netanyahu.

Biroul lui Netanyahu l-a acuzat pe Gantz că a ales „să dea un ultimatum premierului în loc să dea un ultimatum Hamas-ului”.

Guvernul lui Netanyahu s-ar putea rupe.

Netanyahu acuză cel mai mare partid că a ales „să dea un ultimatum premierului în loc să dea un ultimatum Hamas-ului” Într-o declaraţie televizată sâmbătă seara, Gantz, o figură a opoziţiei şi fost general care s-a alăturat coaliţiei lui Netanyahu după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, a cerut guvernului să convină un plan în şase puncte, inclusiv un model pentru guvernarea postbelică a Gaza, până la 8 iunie.

În cazul în care cererile sale nu sunt îndeplinite, Gantz a declarat că îşi va retrage din guvern partidul său centrist Unitatea Naţională – care, potrivit sondajelor, ar ieşi din noile alegeri ca fiind cel mai mare grup.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Alegerea este în mâinile dumneavoastră”, a spus Gantz, adresându-se direct lui Netanyahu.

„Netanyahu de acum un deceniu ar fi făcut ceea ce trebuie.

Sunteţi dispus să faceţi astăzi ceea ce este corect şi patriotic?”, relatează FT.

Biroul lui Netanyahu l-a acuzat pe Gantz că a ales „să dea un ultimatum premierului în loc să dea un ultimatum Hamas-ului”.

„Condiţiile puse de Gantz sunt cuvinte al căror înţeles este clar: sfârşitul războiului şi înfrângerea Israelului”, a declarat biroul premierului într-un comunicat.

Ultimatumul lui Gantz aduce în prim-plan luni de tensiuni în cadrul guvernului lui Netanyahu cu privire la gestionarea războiului, Israelul fiind încă departe de a-şi atinge obiectivele de distrugere a Hamas şi de eliberare a celor aproximativ 130 de ostatici israelieni pe care gruparea teroristă îi deţine încă în Gaza.

În acelaşi timp, Israelul se confruntă cu critici internaţionale intense pentru modul în care a gestionat criza umanitară din Gaza şi numărul mare de victime civile.

Plecarea Partidului Unităţii Naţionale nu ar răsturna automat coaliţia de cinci partide a lui Netanyahu şi nici nu ar declanşa alegeri anticipate, deoarece premierul şi aliaţii săi de extremă dreapta şi ultrareligioşi ar controla în continuare 64 de locuri în parlamentul israelian de 120 de locuri.

Dar ar marca sfârşitul cooperării între partide care a urmat atacului din 7 octombrie.

De asemenea, l-ar face pe Netanyahu din ce în ce mai îndatorat celor două partide de extremă dreapta din coaliţia sa, conduse de ministrul de finanţe Bezalel Smotrich şi de ministrul securităţii naţionale Itamar Ben-Gvir.

Ambii bărbaţi au cerut ca Israelul să adopte o abordare mai agresivă a războiului, precum şi să facă presiuni pentru restabilirea aşezărilor evreieşti în Gaza – considerate ilegale de majoritatea comunităţii internaţionale – odată ce războiul se va încheia.

Duminică, Ben-Gvir şi Smotrich s-au raliat la sprijinul lui Netanyahu.

„Benny Gantz este un lider mic şi un mare înşelător care, din primul moment în care s-a alăturat acestui guvern, s-a concentrat în principal pe eforturile de a-l desfiinţa”, a declarat Ben-Gvir.

El a citat călătoria lui Gantz la Washington la începutul acestui an şi întâlnirile din anii precedenţi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas ca fiind semne de slăbiciune.

„A venit timpul să demonteze cabinetul de preconcepţii şi să schimbe politica [la una care este] hotărâtă, puternică şi decisivă.

Lasă un răspuns