Un aeroport din Germania a fost blocat de activiștii de mediu. Zeci de zboruri au fost anulate

Spread the love

Poliția germană a arestat opt activiști de mediu care au pătruns în perimetrul aeroportului din Munchen, provocând închiderea temporară a acestuia și anularea a circa 60 de zboruri în weekendul în care catolicii sărbătoresc Rusaliile, informează Reuters.

Șase dintre activiști s-au lipit de o pistă, a precizat un purtător de cuvânt al poliției care a adăugat că acum situația este sub control, fiind deschise pistele atât pentru aterizări, cât și pentru decolări.

Grupul Last Generation, care a mai organizat proteste similare în trecut, și-a asumat responsabilitatea pentru această acțiune într-o serie de postări pe X în care apar membri ai săi pe o pistă purtând pancarte.

Ulterior, grupul a precizat că șase persoane s-au așezat pe asfaltul pistei la ora locală 4.

45 ca să blocheze avioanele și a criticat guvernul de la Berlin pentru subvențiile acordate companiilor aeriene în detrimentul celor feroviare.

„Problema este guvernul, nu sărbătoarea de astăzi”, scria pe una dintre pancarte.

Ministrul de Interne Nancy Faeser a spus că măsurile de securitate de pe aeroport vor fi revizuite.

„Asemenea acțiuni criminale pun în pericol traficul aerian și aduc prejudicii protejării climei pentru că nu provoacă altceva decât dispreț și furie”, a scris Faeser pe X.

„Autorii trebuie pedepsiți cu fermitate”, a continuat ministrul.

Ministrul Transporturilor Volker Wissing a afirmat că este nevoie de o nouă lege care să trateze astfel de acțiuni drept infracțiuni, cu până la doi ani de închisoare.

Legislația actuală le consideră drept contravenții.

Un purtător de cuvânt al aeroportului a precizat că aeroportul a fost complet închis pentru decolări și aterizări timp de două ore.

În jur de 60 de zboruri au fost anulate, iar alte 11 au fost deviate, întârzieri ale altora fiind posibile în continuare.

Perturbarea a survenit în timpul uneia dintre cele mai aglomerate perioade pentru aeroportul din sudul Germaniei, traficul de Rusalii fiind depășit doar de cel din perioada Paștilor.

În luna septembrie 2023, activiștii Last Generation au vandalizat Poarta Brandenburg din Berlin pe care au împroșcat-o cu vopsea portocalie.

Autorităților berlineze le-au luat mai bine de două luni să îndepărteze vopseaua care s-a infiltrat în gresia poroasă a edificiului.

Lasă un răspuns