Rețeaua electrică a României este atât de veche, încât există localități unde nu poți băga în priză două frigidere concomitent, spune un senator

Spread the love

Rețeaua de distribuție a energiei din România este atât de veche, încât există localități unde oamenii rămân în beznă cu zilele sau nu poți băga în priză concomitent două frigidere, spune senatorului UDMR, Lorant Antal.

Potrivit companiilor de distribuție a energiei, rețeaua are nevoie de investiții de 15 miliarde de euro până în 2030, însă ANRE avertizează că toate aceste investiții se vor regăsi în final în facturile plătite de români.

„La nivelul UE există o problemă acută a lipsei investițiilor în rețele.

Da, dar dacă mergem în detaliu, trebuie să avem curajul să ne uităm în oglindă să vedem în ce situație este România”, a spus senatorul UDMR Lorant Antal, în cadrul conferinței Focus Energetic.

El a adăugat că, dacă pică un transformator, există consumatori care stau cu zilele în beznă.

Antal a mai dat exemplul unui consumator industrial care a făcut investiții de milioane de euro și nu poate începe producția întrucât are probleme cu rețeaua.

La întrebarea unui jurnalist, senatorul a precizat că localitatea unde rețeaua pică dacă se bagă în priză două frigidere este comuna Mugeni, din județul Harghita, iar platforma industrială despre care a amintit se află tot în Harghita, între Cristuru Secuiesc și Ordoheiul Secuiesc, în localitatea Lutița.

„România nu are în acest moment o strategie energetică, deci despre ce vorbim?”, a mai spus senatorul.

Pe de altă parte, George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, a amintit că toate investițiile în rețelele de distribuție se regăsesc în final în tariful de distribuție plătit de toți consumatorii din România.

„ANRE a elaborat și a pus în consultare publică proiectul de ordin privind rata rentabilități capitalului investit, acum este 6,39%, iar propunerea ANRE este de a crește la 6,75, deci vedem o creștere a ratei de rentabilitate pentru că scopul acestor investiții în rețelele de distribuție este de a racorda un număr cât mai mare de capacități de producere a energiei din surse regenerabile și a crește calitatea serviciilor oferite pentru consumatori, pentru clienți, pentru că ei plătesc acest tarif de distribuție în factura consumatorilor finali, acolo se regăsește acest cost”, a arătat Niculescu.

„Trebuie să vorbim și de echilibrul între nevoia de investiții în rețelele de distribuție și limita de suportabilitate a consumatorilor de a plăti aceste tarife, pentru că nu vrem să dezechilibrăm consumatorii să plătească un tarif de distribuție mare”, a adăugat el.

La rândul său, Dana Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, a amintit că sectorul de distribuție este unul reglementat.

„Necesarul mare de investiții în rețea nu este doar problema României, ci a întregii Europe și chiar a Statelor Unite”, a spus ea.

Necesarul de investiții în rețelele din România este de 15 miliarde de euro până în 2030 și, pe lângă fondurile europene de un miliard de euro, este nevoie de atragerea a 14 miliarde de euro din sectorul privat.

Lasă un răspuns