Program Noaptea Muzeelor 2024. Peste 250 de obiective de vizitat în țară și în Republica Moldova / Muzee importante din București și din țară nu vor fi deschise din cauza protestelor

Spread the love

Organizatorii evenimentului Noaptea Muzeelor 2024, care se află la cea de-a XX-a ediție, au anunțat că sâmbătă, 18 mai, vor putea fi vizitate 253 de obiective culturale din România și din Republica Moldova.

Importante muzee din București și din țară, între care Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă sau Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – refuză să participe la ediția din acest an, o parte dintre angajați protestând nemulțumiți de salarii.

„În acest an, participarea la Noaptea Muzeelor include 253 de obiective în toată țara, cu cele mai multe în București – 55, 34 în Iași, 22 în Târgu Mureș și 18 în Cluj-Napoca”, au anunțat organizatorii.

Printre zonele în care anumite obiective culturale vor putea fi vizitate de Noaptea Muzeelor 2024 se numără Adjud, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Bran, Brașov, Călărași, Câmpina, Codlea, Constanța, Craiova, Curtea de Argeș, Focșani, Miercurea Ciuc, Oradea, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Timișoara.

„Pentru ediția cu numărul 20, avem expoziții, prezentări, proiecții, animații stradale și interioare, experimente și reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spații muzeale, în spații de catedrale, în teatre, în atenee și în opere, în filarmonici, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, chiar și în penitenciare, în grădini zoologice, în studiouri de creație, în centre culturale, în universități, în decupaje urbane creative, în spatii de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și în galerii de artă, în case de licitații, în mori de hârtie”, au transmis organizatorii.

Printre obiectivele culturale deschise publicului sâmbătă se numără Ateneul Român, Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Muzeul CFR, Muzeul Național al Literaturii Române (București); Muzeul Școlii Medicale Clujene UMF Cluj, Muzeul Holocaustului (UBB Cluj), Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei (Alba Iulia), Castelul Bran, Muzeul de Artă Constanța, Ateneul Național Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași; Muzeul Consumatorului Comunist și Muzeul Național al Banatului (Timișoara).

La fel ca anul trecut, ediția din acest an este una comună între România și Republica Moldova.

Astfel, vor putea fi vizitate obiective culturale în șase zone de peste Prut: Chișinău, Ocnița, Orhei, Pererîta, Slobozia Mare, Vorniceni.

Printre obiectivele care pot fi vizitate în Republica Moldova se numără: Muzeul Național al Culturii Române – Chișinău; Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău; Casa Memorială „Constantin Stamati” – Ocnița; Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”.

Pentru București, organizatorii au realizat, împreună cu Societatea de Transport București (STB), o linie specială de autobuz care să îi ajute pe cei care vor să vizite în seara de sâmbătă, 18 mai, mai multe obiective culturale din Capitală.

Linia specială a STB va funcționa între orele 18:00-01:00, pe un traseu cuprins între Piața Presei și Piața Unirii, conform următorului program anunțat de STB: pe sensul spre „Piața Unirii”: „Piața Presei”, Bd.

Expoziției, Bd.

Mărășești, Șos.

Pavel D.

Kiseleff, Piața Victoriei, Bd.

Lascăr Catargiu, Bd.

General Gheorghe Magheru, Bd.

Nicolae Bălcescu, Bd.

I.

C.

Brătianu, „Piața Unirii 2”; pe sensul spre „Piața Presei”: „Piața Unirii 2”, Bd.

I.

C.

Brătianu, Bd.

Nicolae Bălcescu, Bd.

General Gheorghe Magheru, Bd.

Lascăr Catargiu, Piața Victoriei, Bd.

Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bd.

Mareșal Constantin Prezan, Șos.

Pavel D.

Kiseleff, Bd.

Mărășești, Piața Montreal, Bd.

Expoziției, „Piața Presei”.

pe sensul spre „Piața Unirii”: „Piața Presei”, Bd.

Expoziției, Bd.

Mărășești, Șos.

Pavel D.

Kiseleff, Piața Victoriei, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, „Piața Unirii 2”; pe sensul spre „Piața Presei”: „Piața Unirii 2”, Bd.

I.

C.

Brătianu, Bd.

Nicolae Bălcescu, Bd.

General Gheorghe Magheru, Bd.

Lascăr Catargiu, Piața Victoriei, Bd.

Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bd.

Mareșal Constantin Prezan, Șos.

Pavel D.

Kiseleff, Bd.

Mărășești, Piața Montreal, Bd.

Expoziției, „Piața Presei”.

În București, patru mari muzee au anunțat că nu vor participa la Noaptea Muzeelor 2024: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Lor li s-au alăturat muzee și din alte orașe ale țării.

„Ediția 20 trebuia să fie un motiv de sărbătoare și de celebrare a muzeelor.

Din nefericire, foarte multe muzee din toată țara nu vor participa la eveniment în semn de protest față de întârzierile în promulgarea ordonanței care să reglementeze creșterea cu 20% a angajaților din sectorul muzeal.

Dintre orașele ale căror muzee nu participă la Noaptea Muzeelor 2024 se numără: Baia-Mare, Satu-Mare, Bistrița, Suceava, Botoșani, Piatra-Neamț, Vaslui, Tulcea, Slatina, Târgoviște, Rm.

Vâlcea, Brăila, Buzău, Hunedoara”, conform organizatorilor.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” a anunțat că protestul de sâmbătă, 18 mai, intitulat „Noapte în muzeele din România”, va fi organizat după următorul program: Federația spune că „lucrătorii din domeniul protecției patrimoniului cultural” vor „comemora”:

Lasă un răspuns