„Moment istoric”: prima prezentare de modă în costume de baie din Arabia Saudită

Spread the love

Manechinele au defilat în costume de baie pentru prima dată vineri în Arabia Saudită, un eveniment fără precedent în această țară musulmană ultraconservatoare, unde femeile nu au voie să iasă în oraș fără lunga abaya neagră, potrivit AFP.

Cu brațele și picioarele goale, modelele au defilat pe lângă o piscină purtând creații ale designerului marocan Yasmina Qanzal.

„Când am venit aici, ne-am dat seama că o prezentare de costume de baie în Arabia Saudită era un moment istoric, pentru că era pentru prima dată”, a declarat pentru AFP Qanzal.

Show-ul a avut loc în a doua zi a primei ediții a Săptămânii Modei la Marea Roșie, într-un mare hotel de lux de pe insula Ummahat Alshaikh, în largul coastei de vest a Arabiei Saudite, accesibilă doar cu barca sau cu hidroavionul.

Leagăn al wahhabismului, o interpretare puritană a islamului, Arabia Saudită a lansat reforme sociale în ultimii ani sub conducerea prințului moștenitor Mohammed bin Salman, reducând restricțiile impuse femeilor și deschizându-și economia către divertisment.

Primul exportator de petrol din lume a fost mult timp asociat cu oprimarea femeilor din cauza regulilor foarte stricte care le sunt impuse, cum ar fi interdicția de a conduce vehicule și obligația de a purta abaya și văl.

Aceste restricții au fost ridicate în urmă cu câțiva ani, dar legea privind statutul personal, care a intrat în vigoare în 2022, conține încă prevederi care discriminează femeile.

„Este adevărat că această țară este foarte conservatoare, dar am încercat să prezentăm costume de baie elegante, care reprezintă lumea arabă”, a declarat Qanzal.

„Este pentru prima dată când un spectacol de costume de baie este organizat în Arabia Saudită, dar de ce nu? Este posibil și îl avem aici”, a declarat entuziasmat Shouq Mohammed, un influencer de modă sirian care a participat la spectacol.

Raphael Simacourbe, un influencer francez care a participat, de asemenea, a calificat spectacolul drept „un succes major” în contextul saudit.

„Este foarte curajos din partea lor să facă acest lucru astăzi, așa că sunt foarte fericit că am participat”, a spus el.

Lasă un răspuns