DNA face apel la „echilibru în discursul public”, după afirmaţiile candidatului AUR referitoare la urmărirea penală a primarului Nicuşor Dan „Nu este vizată nicio persoană”

Spread the love

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere candidaţilor la următoarele alegeri „echilibru în discursul public”, după afirmaţiile candidatului AUR la Primăria Capitalei, Mihai Enache, care a susținut că DNA a început urmărirea penală a primarului general Nicuşor Dan.

Procurorii anunţă că nu este vizată nicio persoană în dosar.

„În dosarul respectiv nu este dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de nicio persoană.

Pe această cale, atragem atenţia asupra echilibrului în discursul public pentru a se evita transmiterea unor informaţii de natură a crea aparenţa desfăşurării activităţii DNA altfel decât în cadru legal, în mod echidistant şi imparţial”, a transmis DNA vineri seară într-un comunicat de presă, citat de News.

ro.

Procurorii mai precizează că vor transmite informaţii dacă va fi cazul în acest dosar: „Consecventă practicii de comunicare care răspunde interesului major al opiniei publice, DNA va transmite public, în condiţiile legii, orice informaţie privind activitatea instituţiei”.

Anterior, întrebat pe acest subiect, primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a explicat, referilor la o presupusă anchetă a DNA, că decizia procurorilor anticorupţie e „o chestiune absolut formală”, în contextul în care aceştia sunt obligaţi să deschidă o cercetare penală în cazul în care este formulată o plângere.

„Două lucruri pot să vă spun.

E ceva ce se întâmplă o dată la patru ani.

Acum patru ani, la fel, vreo 10 parlamentari PSD mi-au făcut o plângere – tot aşa, la DNA, dacă nu mă înşel – că şantajez, nu ştiu ce mai fac.

.

.

Acum opt ani a fost cu Soros, care mi-a dat o bursă de 400 de dolari şi în felul ăsta mă influenţează”, a afirmat Nicuşor Dan vineri seară într-o intervenţie telefonică la postul B1TV, întrebat despre anunțul făcut vineri de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, conform căruia DNA ar fi început „urmărirea penală” în cazul său.

Edilul general a mai spus că „oricine face împotriva oricui o plângere la un Parchet, de exemplu, eu dacă vă fac dumneavoastră o plângere, spunând că mi-aţi furat maşina, Parchetul, dacă plângerea aia nu e informă, e semnată, are date de identificare, e obligat să deschidă o cercetare penală.

Asta s-a întâmplat, nu e absolut nimic în neregulă cu asta”.

Nicuşor Dan a mai declarat că este o chestiune formală ca DNA să ancheteze atunci când cineva face o plângere.

„E o chestiune absolut formală.

Acolo unde lucrurile nu sunt formale: când urmărirea penală începe împotriva persoanei, şi nu, aşa cum se spune, in rem, sau următorul pas – când se pune în mişcare urmărirea penală, sau următorul pas – când se trimite în judecată, dar noi suntem doar la o chestiune formală.

Cineva a făcut o plângere şi DNA, în baza acestei plângeri, a deschis un dosar penal.

Asta e tot”, a conchis Nicuşor Dan.

Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală în cazul lui Nicuşor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară, a anunţat Enache, vineri, printr-un comunicat de presă al partidului AUR.

„Am fost chemaţi de procurorii DNA pentru a fi înştiinţaţi că a fost începută urmărirea penală în urma plângerii depuse de noi pe 30 aprilie.

Sperăm la o anchetă cât mai rapidă, în aşa fel încât să aflăm până la alegeri care este situaţia reală cu privire la campania de publicitate outdoor utilizată de domnul Nicuşor Dan.

Fie dânsul a folosit pentru plata acestor servicii nişte sume de bani pe care nu le-a declarat şi pe care nu le vedem, fie a primit beneficii directe, constând în reduceri substanţiale de la singura societate comercială cu care a avut contracte, societatea controlată de domnul Matei Păun”, a susținut Mihai Enache în comunicat.

Potrivit lui Mihai Enache, Nicuşor Dan ar fi cheltuit pentru panourile publicitare aproximativ 500.

000 de euro.

Enache a fost însoţit la DNA de Matei Ştefănescu, avocat de profesie, candidatul AUR la Primăria Sectorului 4.

Lasă un răspuns