Rusia este tot mai încrezătoare în șansele sale din Ucraina, anunțând că trupele sale își îmbunătățesc pozițiile în fiecare zi și respingând ideea că un summit pentru pace programat să aibă loc în Elveția, și la care nu a fost invitată, va avea vreun efect asupra războiului, scrie Reuters.
Fostul ministru al Apărării Serghei Șoigu, în prezent secretar al Consiliului de Securitate, a anunțat în timpul unei vizite la Beijing, unde se află alături de Vladimir Putin, că trupele Moscovei avansează în toate direcțiile în Ucraina.
Declarația a venit la o zi după ce chiar Putin a anunțat că forțele Rusiei își îmbunătățesc pozițiile în fiecare zi, în toate direcțiile, și că progresul merge conform planurilor.
„Cu cât lucrați mai eficient pe linia frontului, cu atât mai multe șanse avem să rezolvăm această problemă pe cale pașnică”, le-a spus Putin generalilor ruși, la o întâlnire.
„Aceasta este ceea ce ne-am străduit întotdeauna să facem și am vorbit întotdeauna despre acest lucru”, a spus el.
În același timp, Kremlinul a declarat că un summit organizat în Elveția, care ar trebui să deschidă calea pentru un proces de pace în Ucraina, va fi inutil fără participarea Rusiei.
„Fără Rusia, discutarea problemelor de securitate care ne privesc este absolut inutilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru ziarul rus Izvestia.
„Cel mai probabil, va fi doar o scolastică goală, fără nicio perspectivă de a obține cel puțin un rezultat tangibil”, a mai spus Peskov.
Rusia a mai declarat anterior că nu vede niciun rost în conferința planificată de Elveția, la care Moscova nu este invitată în prezent.
Elveția a declarat miercuri că peste 50 de țări s-au înscris la summitul care urmează să aibă loc pe 15-16 iunie, în apropiere de orașul elvețian Lucerna.
Oficialii elvețieni încearcă în continuare să convingă mai multe țări din așa-numitul Sud Global, precum și China, să participe.
„O abordare echilibrată din partea chinezilor ar putea onora orice conferință, din punctul nostru de vedere, dar acest lucru nu va contribui la eficiența acestui eveniment particular”, a mai declarat Peskov.
Forțele rusești au deschis luna aceasta un nou front în regiunea Harkov, unde se află al doilea oraș ca mărime din Ucraina, forțând Ucraina să aducă în grabă soldați din alte părți ale liniei de front.
Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a preluat controlul asupra a încă două așezări din regiunea ucraineană Harkov (nord-est) și una din regiunea Zaporojie (sud).
Armata ucraineană a anunțat în ultimele zile că forțele sale s-au retras pe noi poziții în câteva zone din Harkov, în vreme ce a avertizat asupra unei acumulări de forțe rusești în nord, în apropiere de regiunea Sumî.
Un atac transfrontalier pe un nou flanc în regiunea Sumî i-ar solicita probabil și mai mult militarii ucraineni epuizați, forțând Kievul să trimită de urgență întăriri din zona de est, unde continuă principala direcție de atac a Rusiei.
Asaltul rusesc este un test pentru forța de luptă ucraineană, despre care analiștii militari spun că este insuficientă și trebuie suplimentată.
Acest deficit este agravat de lunile de întârzieri în livrarea ajutorului militar vital al SUA.
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat marți, în timpul unei vizite la Kiev, că o parte a acestui ajutor a sosit în sfârșit și că „va face o diferență reală”.