Legea privind desființarea Secției speciale, modificată de guvern. Se schimbă din nou procedura de numire a procurorilor care îi anchetează pe magistrați

Spread the love

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va fi cel care va desemna procurorii ce vor instrumenta dosarele de urmărire penală vizându-i pe magistrați, după ce Guvernul a modificat din nou, joi, legea privind desființarea Secției pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

În şedinţa de joi, Guvernul a adoptat un proiect pentru modificarea legii prin care a fost desființată Secția specială, în martie 2022, proiectul de act normativ cu noile modificări urmând să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Conform Ministerului Justiției, proiectul vizează modificări pe două paliere, prima referindu-se la faptul că numărul de procurori desemnaţi stabilit prin lege va fi cel minim (acum este cel maxim) „pentru a permite desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de urmărire penală”.

Acum, procurorul general îi poate numi din oficiu pe procurorii care investighează infracțiunile săvârșite de magistrați, iar prin modificarea adusă joi procurorii ar urma să fie numiți de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Se propune reglementarea atribuţiei procurorului general de a propune din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii desemnarea unor procurori pentru efectuarea urmăririi penale în dosare care privesc magistraţi în cazul în care numărul de procurori anume desemnaţi în acest sens la nivelul Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie sau al parchetelor de pe lângă curţile de apel este mai redus decât cel stabilit potrivit dispoziţiilor legii.

În noua ipoteză supusă reglementării, plenul Consiliului Superior al Magistraturii va fi cel care va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele menţionate”, arată Ministerul Justiției.

Ministrul Jusțiției, Alina Gorghiu, spune că aceste modificări au fost făcute în urma „discuțiilor cu partenerii europeni”, pentru a depăşi situaţia de blocaj cu privire la ocuparea locurilor de către procurorii care pot instrumenta astfel de cauze.

În prezent, schema este de 59 de posturi, dar doar 32 sunt ocupate, deficitul fiind de aproape jumătate din efectiv.

„De aceea, Ministerul Justiţiei este preocupat de mărirea numărului de procurori la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al parchetelor de pe lângă curţile de apel pentru a eficientiza activitatea pe acest palier”, spune Gorghiu, citată în comunicat.

În anul 2023, au fost făcute cercetări în 6.

694 de dosare vizând fapte penale săvârşite de magistraţi, iar la începutul acestui an mai erau în lucru 3.

180 de cauze, precizează Ministerul Justiției.

Și la începutul acestui an s-a schimbat procedura de numire a procurorilor care instrumentează dosare vizând fapte penale săvârșite de magistrați, tot cu argumentul de a facilita ocuparea cât mai rapidă a schemei de personal.

Controversata secție specială a fost desființată în martie 2022.

În cei trei ani de existență, a făcut cinci rechizitorii.

Lasă un răspuns