„Foc prietenesc”. Armata israeliană recunoaște că 5 dintre soldații săi au fost uciși din greșeală de un tanc, în Fâșia Gaza

Spread the love

Cel puţin cinci militari israelieni au fost ucişi miercuri din greşeală, într-un incident din nordul Fâşiei Gaza, într-o tabar de refugiați, după ce un tanc al armatei israeliene i-a confundat cu luptători ai organizației islamiste Hamas, scrie Agerpres preluând agenția spaniolă de presă EFE.

Joi, armata israeliană şi-a actualizat lista soldaţilor ucişi în Gaza şi a adăugat numele a cinci oameni, toţi cu vârste cuprinse între 20 şi 22 de ani.

Publicaţia israeliană The Times of Israel, care citează o investigaţie preliminară a forţelor armate, notează că soldaţii au fost ucişi după ce un tanc israelian care opera în zona taberei de refugiaţi Jabalia din nordul Fâşiei a tras de două ori împotriva unei clădiri în care se aflau militarii israelieni.

Armata israeliană a precizat că soldații uciși sunt:În plus, alţi şapte militari, toţi membri ai batalionului 202 al brigăzii de paraşutişti, au fost răniţi.

Miercuri, aripa armată a Hamas – Brigăzile al-Qasam – a transmis într-un mesaj că cel puţin 12 soldaţi israelieni au fost ucişi într-un „foc prietenesc” („friendly fire”) în zona taberei Jabalia.

Armata israeliană a confirmat joi că un astfel de „foc prietenesc” a fost la originea morţii a cinci militari de-ai săi miercuri, în nordul Fâşiei Gaza.

Întrebat de agenția Frances Presse în legătură cu informaţiile vehiculate în presă, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a confirmat informaţia, dar nu a oferit alte detalii.

De la începerea războiului din Fâşia Gaza, 278 de soldaţi israelieni au murit, potrivit forţelor armate (IDF).

Dintre acești 278 de soldați, cel puțin 49 au fost uciși de „focuri prietenești” și în alte accidente similare, mai arată datele IDF.

Armata israeliană a apreciat că mai multe motive au dus la astfel de accidente mortale, inclusiv probleme de comunicații între forțele sale, precum și faptul că soldații erau epuizați și nu au acordat atenție regulamentelor.

Lasă un răspuns