Economistul șef al BNR: Cei care solicită creșteri de salarii, că tot e an electoral, își închipuie că la anul factura va fi achitată de alții?

Spread the love

Cei care solicită creșteri de salarii, că e an electoral, își închipuie că nu tot ei vor plăti anul viitor nota de plată? Speră ei că la anul nota de plată va fi achitată de alții? Asta e întrebarea mea.

Deci, a cere acum nu știu ce măriri, când toată lumea știe foarte bine că la anul va veni nota de plată…Să adâncești acum dezechilibrele mi se pare o speranță deșartă că va veni altcineva să plătească și că tu vei scăpa de nota de plată, a avertizat joi economistul șef al BNR Valentin Lazea, la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România.

Valentin Lazea a analizat unde ne-am plasa în OECD dacă am adera luna aceasta.

Concluziile sale:La factorul numit forță de muncă, avem probleme imense pe partea de demografie, pe partea de educație, pe partea de participare a forței de muncă, pe partea de migrație.

.

.

Forța de muncă este extrem de limitată.

Iar asta înseamnă că pentru a angaja lucrători va trebui să le plătești salarii mult mai mari decât productivitatea lor.

Iar asta duce la inflație automat! Principala problemă a angajatorului român astăzi este că trebuie să plătească mai mulți bani decât face angajatul, mai mulți bani decât produce muncitorul respectiv, pentru că e limitat și educațional, și demografic, și participativ și nu mai știu cum.

Și să nu ne imaginăm că odată intrați în OECD, ne vom schimba obiceiurile, mentalul și că rezultatele vor fi pe măsură, a conchis economistul șef al Băncii Naționale.

Lasă un răspuns