Ciocniri şi doi agenţi morţi în Noua Caledonie franceză. Parisul denunţă mâna Azerbaidjanului şi a elementelor pro-ruse

Spread the love

Tensiunea în Noua Caledonie rămâne ridicată, în ciuda faptului că noaptea trecută a fost mai calmă decât precedentele.

Ciocniri şi doi agenţi morţi în Noua Caledonie franceză.

Parisul denunţă o mâna Azerbaidjanului şi a elementelor pro-ruse Reprezentantul statului francez prezent la faţa locului, Louis Le Franc, a vorbit însă despre ciocniri „foarte importante” care au avut loc în comunitatea de peste mări, din nou pe fondul protestelor împotriva reformei constituţionale care presupune modificarea unei legi electorale locale.

Locuitorii din Nouméa s-au organizat construind baricade în jurul cartierelor lor pentru a-şi proteja casele de jaf şi atacuri.

În ultimele zile a avut loc o adevărată explozie de violenţă, în care cinci persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi doi jandarmi (decesul celui de-al doilea ofiţer s-a produs din cauza unei „împuşcături accidentale”, după cum a anunţat Ministerul de Interne).

Vezi mai multe articole din categoria social Parisul a trimis armata să protejeze porturile şi aeroportul.

În această dimineaţă, preşedintele Emmanuel Macron prezidează o nouă celulă de criză.

Situaţie care, potrivit lui Le Franc, riscă să degenereze într-un „război civil” din cauza reformei constituţionale aprobată de Adunarea Naţională de la Paris care urmăreşte extinderea dreptului de vot în arhipelag pentru componenţa adunărilor provinciale şi pentru Congres local.

Acordurile de la Noumea din 1998, concepute ca parte a unui proces de decolonizare, exclud rezidenţii sosiţi în Noua Caledonie după semnarea pactelor de la alegerile locale, cu scopul de a păstra minoritatea kanak.

Reforma este puternic contestată de independentişti.

În special cele ale CCAT (Celula de Coordonare a Acţiunilor pe teren), definite de ministrul de Interne Gérald Darmanin drept „organizaţie mafioasă violentă”.

„Vom restabili calmul”, a garantat pentru France 2 proprietarul Place Beauvau, explicând că acum sunt 2.

700 de ofiţeri, inclusiv poliţişti şi jandarmi, prezenţi la faţa locului.

Darmanin a acuzat apoi Azerbaidjanul de amestec.

„O parte din independentiştii caledonieni au încheiat un acord cu Azerbaidjan”, a declarat ministrul pentru France 2, garantând că „Franţa rămâne suverană în patria sa.

Încă din noiembrie, Parisul acuzase Baku că a desfăşurat o campanie de dezinformare cu privire la Jocurile Olimpice care vor avea loc în această vară în capitala Franţei.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit după ce autorităţile franceze au condamnat atacul Azerbaidjanului din Nagorno Karabakh.

Lasă un răspuns